Мостът през Керченския пролив трябва да е готов в края на 2018 година

Мостът през Керченския пролив, който свързва Кримския полуостров с Русия, трябва да бъде построен до края на 2018 г., заяви руският президент Владимир Путин на заседание на Държавния съвет в Новосибирск. В сферата на пътната инфраструктура през последните години е направено немалко, отбеляза държавният глава, съобщава ИТАР-ТАСС.

„Построени са сложни транспортни обекти – за Олимпиадата в Сочи, за Срещата на високо равнище на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество във Владивосток и Универсиадата в Казан. Завършена е програмата за доизграждането на 16 уникални моста над най-големите реки в Русия, чието строителство започна още през съветския период. До края на 2018 г. ни предстои да осъществим още един сложен проект – мостът над Керченския пролив“, обясни Путин.

Пътното съоръжение над Керченския пролив трябва да свърже чрез сухоземна връзка присъединилия се към Руската федерация Крим. Неговата общата дължина е 19 километра. Мостовото съоръжение е свързано с изграждането на подходяща автомобилна и железопътна инфраструктура от двете страни на пролива в Краснодарския край и в района на Керч на Кримския полуостров.