Московският театър за класически балет за първи път с турне в България

Руската балетна трупа под ръководството на народните артисти на Русия Н. Касаткина и В. Василев има 50-годишна история.  За пръв път по покана на „Жокер медиа“ артистите ще покажат два от знаменитите си спектакли – „Лешникотрошачката“ и „Пепеляшка“, предаде „Руски дневник“.

Репертоарът на театъра включва, както съвременни спектакли, така и шедьоври на класическата хореография. В изпълнението на трупата, зрителите могат да видят  спектаклите, които десетилетия наред са разнасяли славата на  „Большой театр” по света. През годините Московският театър за класически балет се е превърнал във фабрика за откриване на таланти, които бързо се превръщат в звезди. Артисти от трупата са получили около 20 златни медала на престижни международни конкурси.

„Пепеляшка” е едно от най-любимите произведения на самия С. Прокофиев. Любовта, най-силното и завладяващо чувство, е в основата на спектакъла, а именно музиката диктува образността и особеностите на хореографията. Едноименната приказка на Шарл Перо е пресъздадена по уникален начин от Касаткина и Василиев – тяхно е либретото, хореографията и постановката

„Лешникотрошачката” на П.И. Чайковски е другият спектакъл, който ще бъде представен от Московския театър за класически балет. Историята разказва за едно малко момиче, което в коледната нощ получава като подарък малка лешникотрошачка под формата на оловен войник в красива униформа. Едноименната приказка на  Ернст Хофман под звуците на музиката на П.И. Чайковски  се превръща във вълшебно пътешествие за зрителите на този балет.

Спирките от турнето са: Варна – 6 декември, Спортна зала; Русе – 8 декември, Спортна зала; В.Търново- 9 декември, Спортна зала; Пловдив -11 декември, Спортна зала. В тези градове ще се играе „Лешникотрошачката”.  Стара Загора -15, Операта – „Пепеляшка”.

 В София ще бъдат представени и двата спектакъла: 12- декември, „Лешникотрошачката” на П.И.Чайковски  и 13 декември –„Пепеляшка” на С. Прокофиев в Зала 1 НДК.

Билетите вече са в  продажба в мрежата на Ивентим.бг