Московският балет идва с “Лешникотрошачката”

Московският балет идва с “Лешникотрошачката”

Публикувано от:

Автор: Оля Ал-Ахмед, “Стандарт”.

“Московски класически балет” за първи път ще танцува у нас и ще покаже уникална авторска хареография. Виртуозните майстори на най-нежното изкуство ще ни зарадват с “Лешникотрошачката” на П. И. Чайковски, а в София освен него и “Пепеляшка” на С.Прокофиев.

Спирките от турнето им са – 6 декември – Варна, 8-и – Русе, 9-и – В. Търново, 11-и – Пловдив, 12 и 13-и – Зала 1 на НДК в София.

Всъщност под името Московски е известен Дъжавният академичен театър за класически балет в Русия. Трупата е сформирана през 1966 г. под ръководството на Игор Моисеев, който я ръководи до 1977-ма. След него начело застава Владимир Васильов, а главен балетмайстор е Наталия Касаткина, ученичка на примата Марина Семьонова. При новото ръководството трупата тотално променя облика си и от концертен колектив се превръща в балетен театър с характерна със своята уникалност хареография. Народните артисти на Русия Касаткина и Васильов създават 3 балетни постановки и една оперна в “Большой театр”, съответно по 2 – в “Мариинский театр” и 23 танцови спектакъла в “Московски класически балет”, без да броим всичко изиграно по световните сцени.

Авторският им балет “Сътворението на света” като хореография и постановка, създаден специално за Михаил Баришников, е поставен в над 60 световни театри. Такава е и съдбата на всичо друго, направено от талантливия тандем. В репертоара на техния “Класически балет” присъства както класика, така и съвременост в различни стилове и направления. Повече от 30 заглавия радват почитателите на сериозния танц. Гастролирали са в над 200 сцени в 30 страни на пет континента. По покана на “Жокер медиа” този прославен балетен колектив ще гостува и в България.