Московский комсомолец”: В Украйна стрелбата продължава

На 23 юни в Донецк бе достигнато споразумение между официален Киев и представителите на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики. Участниците в срещата обещаха, че няма да има стрелба до 10.00 часа на 27 юни. През това време страните планират да решат някои насъщни задачи, например освобождаването на заложниците. Двете страни обаче постоянно нарушават „мирния договор”, опитвайки се да се разберат кой пръв е започнал и кой е по-виновен, пише „Московский комсомолец”.
Президентът на Украйна Петро Порошенко се оплака в телефонен разговор с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, че силите за самоотбрана продължават бойните действия в източната част на страната. Същото каза той ден по-рано пред канцлера на Германия Ангела Меркел и вицепрезидента на САЩ Джо Байдън. Държавният глава щателно брои „изстрелите” на опълченците. „За последните 72 часа от момента на обявяване на примирие не се наблюдава никакво подобряване на ситуацията на Изток. Точно обратното, за това време опълченците  на 31 пъти са нарушили режима на прекратяване на огъня. Украйна е загубила един военнослужещ, седем са ранени”, заяви украинският президент и добави: „Ние обаче настояваме за мирно решение. В частност, ние поканихме инспекторите на мисията на ОССЕ да посетят и да засвидетелстват пълното изпълнение на условията на мирния план на украинката страна”, се казва съобщение на украинското министерство, което цитира думите на Порошенко. Президентът е съобщил също, че властите възнамеряват да използват обявеното до края на седмицата примирие, ако такова разбира се настъпи, за да изпратят в Славянск група за възстановяване на разрушената инфраструктура, доставка и вода и енергоресурси. 
Докато властите очакват от опълченците прекратяване на огъня, те на свой ред съобщават за нестихващ обстрел от страна на Националната гвардия. Продължават военните действия в Славянск. По думите на представител на самоотбраната на Донецката народна република, около полунощ в града е била чута стрелба от автоматично оръжие и оръдейни залпове. 
А на 23 юни в около 15.00 часа на артилерийски обстрел от страна на украинските сили бе подложено за пореден път предградието на Славянск село Семьоновка. 
Такива вести идват и от самопровъзгласилата се Луганска народна република. По данни на неин представител, Националната гвардия води артилерийска стрелба по град Приволие в северната част на Луганска област.