„Московска Масленица“с български кукери в центъра на Москва

София, 24 февруари /Оля Ал-Ахмед, БТА/
За първи път Правителството на Москва кани тази година на празненствата „Московска Масленица“ в рамките на „Московски сезони“ и български участници във фестивала, съобщава българското посолство в Москва на страницата си във фейсбук. Със съдействието на Агенцията за исторически проекти „Ратоборци“ и Националното туристическо представителство на България в Русия в „Московска Масленица“ в момента вземат участие 60 български кукера, които събрат стотици зрители в центъра на руската столица, съобщиха за БТА организаторите.
От 21 до 27 февруари 2020 г. в рамките на „Московски сезони“ традиционно Правителството на Москва организира голям празник в руската столица „Московска Масленица“. Това е едно от най-ярките събития в Москва през този период на годината, като фестивалът предлага богата културна, образователна, гастрономическа и търговска програма. Целият център на руската столица се превръща в огромна сцена със стотици павилиони, където по стара руска традиция се правят палачинки. Майсторите на палачинки се състезават от сутрин до вечер, а докато се прехвърлят палачинките в тиганите на множеството сценични площадки се вихрят народни танци и песни „частушки“.
Българските кукерски състави от Народно читалище „Родолюбие-2006“ от с. Айдемир, общ. Силистра, и Народно читалище „Христо Ботев 1928“ с. Столетово, общ. Карлово, представят в идеалния център на Москва на „Манежния площад“ в рамките на седем дни български обичаи и традиции, народни песни, танци на кукери и автентични ритуали. Всички те ще участват и в ритуалните шествия в центъра на Москва, ще организират майсторски класове за запознаване с българските обичаи на московчани и гости на града.
Всеки ден до 27 февруари, от 12.30 до 19.30 часа се вихрят българските хора и танците на кукери в центъра на руската столица. Така, заедно с руснаците тази седмица, когато цяла Русия празнува традиционната „Масленица“ ще се прогонват злите сили и лошите духове с много веселба, народни танци, позитивно настроение и весели, жизнерадостни прояви. Цяла седмица българите заедно с руснаците ще показват своето майсторство в народните традиции и обичаи, подготвяйки се да посрещнат пролетта.

https://www.facebook.com/zstoletova/videos/1317568291760259/?t=10