Москва ще разследва делото на снайперистите в Киев

Руски депутати планират да проверят фактите от телефонния разговор между върховния представител на ЕС по външните работи Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает, който наскоро се появи в Ютюб, съобщи вестник “Известия“. „Снайперистите, които стреляха по протестиращите и по полицаите в Киев, са наети от някой от лидерите на Майдан“, се чува в записа.

Депутатите подготвят обръщение към ЕС по създаване на комисия за разследване на убийствата на Майдан и участието на украинската опозиция. Напомняме, че в записа Пает разказва за срещата си с украински лекар, който е преглеждал ранените и твърди, че почеркът и куршумите са били едни и същи.  „В момента има все по-силно разбиране, че зад снайперистите стои не Янукович, а някой от новата коалиция“, казва Пает. По думите му е много притеснително, че новата коалиция не желае да разследва тези събития.

По мнение на руски парламентаристи е крайно необходимо в близко време съвместно с ЕС да се проведе разследване на случая със снайперистите на Майдан. Напомняме, че  МВнР на Русия остана крайно изненадано от отказът на ЕС да коментира случая. По-рано на страницата на МнВР на РФ във Фейсбук се появи съобщението: „Оказа се, че ЕС знае, че зад снайперистите на Майдан стои опозицията!“