Москва ще предприеме ответни мерки на навлизането на американски кораби в Черно море

Навлизането на американски кораби в Черно море ще доведе до приемането на ответни мерки, съобщи пред РИА Новости ръководителят на отдела по общоевропейско сътрудничество към руското външно министерство Андрей Келин.

На 6 юни американският ескадрен миноносец „Портър” (USS Porter) навлезе в Черно море за участие в съвместните учения с НАТО в рамките на операцията „Атлантическа решимост“.

По думите на Келин, „от време на време американски кораби навлизат в Черно море“.

„Разбира се, това не предизвиква одобрение от наша страна и несъмнено ще доведе до предприемането на ответни мерки“, подчерта руският дипломат.

Той коментира също и пребазирането на американския самолетоносач Harry Truman от Персийския залив в Средиземно море. Според Келин, в това няма нищо ново, „има свобода на мореплаването и право на мирно преминаване“. Обаче, това което се прави в навечерието на срещата на върха на НАТО във Варшава и се явява демонстрация на сила, води до определено увеличаване на напрежението в отношенията.

По-рано в. Wall Street Journal, позовавайки се на военни източници, съобщи, че пребазирането на самолетоносача Harry Truman е насочено към „сдържането на руснаците“.

Harry Truman навлезе във водите на Средиземно море за нанасяне на удари по терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Този месец към него трябва да се присъедини и самолетоносачът Dwight Eisenhower.