Москва ще обнародва документи за освобождаването на Освиенцим

Министерството на отбраната на Русия за първи път ще обнародва някои документи на Централния архив на министерството на отбраната, свързани с освобождаването от Червената армия на концлагера „Аушвиц-Биркенау“ в Освиенцим през януари 1945 година, съобщи „Гласът на Русия“.

Съобщава се, че са подготвени „15 уникални по съдържание документи, част от които по-рано са били секретни и достъпни само за тесен кръг специалисти-историци“. Освен това, министерството на отбраната за първи път публикува документи, свидетелстващи за настроението, с което поляците бяха посрещали на освободените територии бойците на Червената армия.

Червената армия освободи Освиенцим

Преди 70 години, на 27 януари 1945, Съветската армия освободи най-големия нацистки лагер на смъртта „Освиенцим-Биркенау“ (Полша), в който загинаха, съгласно различни оценки, от 1,5 до 4 милиона души.

Точният брой загинали в Освиенцим така и не е установен, тъй като много документи са унищожени, а самите немци не са брояли жертвите, изпращани в газовите камери веднага след тяхното пристигане. Както свидетелстват документите на Нюрнбергския трибунал, там са загинали 2,8 милиона души, 90% от които са били евреи.