Москва чака ОССЕ да действа за освобождаването на руските журналисти

Русия очаква адекватни действия от страна на ОССЕ по освобождаването на пленените руски журналисти от руския телевизионен канал LifeNews, съобщиха от МВнР на Русия на ИТАР-ТАСС.

„По наше искане ОССЕ е инструктирало наблюдатели от специалната мисия в Украйна, да настояват за освобождаването на руските журналисти”, информира ведомството на РФ.

Украинските власти трябва да предприемат незабавни мерки за освобождаването на журналистите, а в бъдеще да се откажат от давлението и заплахите по отношение на представителите на медии под явно измислен предлог, отбелязаха от МВнР на Русия.

Журналистите от LifeNews Олег Сидякин и Марат Сайченко  са били задържани от Националната гвардия на Украйна до Краматорск в Донецка област. Киевската хунта ги обвинява в съдействие в тероризма.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви в понеделник, че Русия настоява за незабавно освобождаване на журналистите. „Загрижени сме за това, че в хода на военните действия, които се провеждат с участието на армията съвместно с радикалните групировки, екстремистите, наемниците и бойците от нацисткия „Десен сектор”, страдат журналисти. Много често те биват задържани, отвличани, тормозени, като се предявяват изкуствени обвинения и искания, които не се вписват в общоприетите норми. Последният случай касае двама руски журналисти от телевизия  LifeNews”, поясни Лавров.

„Когато получихме информацията, че журналистите са задържани и се намират на територията на военна част с обвинение за тероризъм, ние незабавно задействахме нашите канали. Разговарях с действащия председател ОССЕ, президента на Швейцария Дидие  Буркхалтер. Призовах го да използва авторитета си и пълномощията си, за да постигне незабавното им освобождение”. „Съответната стъпка бе приета от наш представител на ОССЕ, също така  и пред офиса на представителя по въпросите за медиите в ОССЕ. Стъпки предприе и посолството ни в Киев пред ръководството на специалната мисия на ОССЕ”.

Преди ден излезе информация и видео, които разкриват грубото отношение на украинските бойци от Нацгвардията по отношение на двамата пленени журналисти. Бойците държат журналистите с чували на главите, с белезници, също така се прилагат и физически издевателства.