Москва с нота до София: Спрете “Луков марш”!

Москва с нота до София: Спрете “Луков марш”!

Публикувано от:

Русия е възмутена, че неонацисткото шествие ще се провежда в навечерието на 70-годишнината от Победата над фашизма.

Русия се надява властите в България да възпрепятстват провеждането на неонацистки марш в София. Изпратена е нота за недопустимостта на такова мероприятие до българското външно министерство. Това съобщи представителят по въпросите на човешките права, демокрацията и върховенството на закона в МВнР на Русия Константин Долгов, съобщи ТАСС.

„Надяваме се българските власти да проявят политическа отговорност и да възпрепятстват провеждането на това неонацистко шествие“, казва той. Долгов посочва, че недопустимостта за провеждане на такива събития е вписана с резолюцията на Общото събрание на ООН за борба с героизирането на нацизма.

Особено възмущение предизвикал факта, че маршът се провежда в навечерието на 70-годишнината от Победата над фашизма. “Считаме, че постоянните опити за пропаганда, в конкретния случай в България, на неонацистките и ксенофобски идеи, съпроводени с демонстрация на фашистки символи, се явяват опасно предизвикателство за цивилизационното устройство на съвременния свят, гавра с паметта на съветските войни, паднали в името на освождаването на Европа от фашизма и милионните невинни жертви”, подчертал Долгов.

Българските национал-радикали традиционно проведеждат на 14 февруари в София т. нар „Луков марш“ в чест на българския генерал Христо Луков, известен, според Константин Долгов, със своите фашистки и антисемитски възгледи./ БЛИЦ