Москва: С думите си Плевнелиев потъпка традицията на дружба между Русия и България

Москва смята за недопустими изявленията на българския президент относно Русия като „агресивна“ държава, заяви днес говорителят на външното министерство в Москва Александър Лукашевич по повод интервю на Росен Плевнелиев за германски вестник, съобщи ТАСС.

В интервюто за „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, публикувано на 4 октомври, Плевнелиев нарече Русия „националистическа и агресивна държава“, посочва руската агенция.

„Подобен род изявления, разбира се, предизвикват у нас най-сериозна загриженост“, казва Лукашевич и продължава: „Прискърбно е, че за пореден път, повтаряйки необоснованите твърдения за т.нар. анексиране на Крим и опити за диктат в Украйна, един държавен глава прибягва до недопустима реторика. При което това се прави в угода на моментната прозападна конюнктура, която игнорира реалностите и потъпква вековните традиции на дружба и сътрудничество между братските народи на Русия и България“, заявява говорителят на руското външнополитическо ведомство.

По думите му български политик от „толкова висок ранг“ не желае да забележи „настойчивите и последователни дипломатически усилия“ на Русия и лично на Владимир Путин да намерят изход от кризата в Украйна. Лукашевич констатира, че в интервюто на Плевнелиев е налице „преднамерено изопачаване и избирателен подход“ в оценката на руската политика към Украйна.

„Изказванията на президента на България нямат нищо общо със задачите на двустранното сътрудничество и с преобладаващите в България настроения в полза на развитието на такова сътрудничество с Русия“, заключава говорителят на външното министерство на Русия, цитиран от ТАСС.

в.Дневник