Москва: съвместни ядрени мисии на НАТО трябва незабавно да бъдат прекратени

Москва: съвместни ядрени мисии на НАТО трябва незабавно да бъдат прекратени

Публикувано от:

Съвместни ядрени мисии на НАТО следва незабавно да бъдат прекратени, тъй като те представляват пряко нарушение на Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО). Москва повдигна този въпрос, в това число в рамките на изминалата обзорна конференция в Ню Йорк, заяви в интервю за РИА Новости директорът на департамента по въпросите за неразпространение и контрол над оръжията за масово унищожаване към МВнР Михаил Улянов.

„Ние (делегация от Русия) на Обзорната конференция остро поставихме въпроса във връзка с това, че „съвместните ядрени мисии” на НАТО представляват пряко нарушение на точките I и II от Договора за неразпространение на ядрени оръжия, съгласно които ядрените държави се задължиха да не предават, а неядрените държави да не приемат контрола за ядрените оръжия – нито пряко, нито косвено. Подкрепиха ни държави-участнички на Движението за неприсъединяване, които също визират в провеждането на подобни мисии явно нарушение по ДНЯО”, заяви дипломатът.

Според него, страните на алианса в разговора на тази тема „се позовават на уж наличните през 1960-те години договорености в тази връзка”.

„На нас не ние известно за такова нещо. Русия сама е изтеглила ядрените си оръжия на националната си територия и смята, че същото нещо трябва да направят и САЩ. А меко казано, съмнителните им „съвместни ядрени мисии” следва незабавно да бъдат прекратени”, поясни Улянов.

„Русия безусловно разполага с право при необходимост да разполага ядрените си оръжия на територията си, в това число и в Крим”, каза още Улянов.