Москва: Скандалът за произхода на азбуката е изкуствен

Раздухваният в България скандал във връзка с историята на произхода на славянската писменост е изкуствен, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Вчера, на среща с македонския президент Георге Иванов, руският президент на Владимир Путин каза, че кирилицата е дошла от македонските земи. Думите му предизвикаха остри реакции у нас, като срещу тях се обединиха и институции, и политици, включително президентът Румен Радев. Премиерът Бойко Борисов пък обсъди темата с руския посланик у нас Анатолий Макаров.

Според Захарова думите на Путин са изтълкувани неправилно. „Убедени сме, че такъв светъл празник като Деня на славянската писменост 24 май трябва да помага за сближаването на нашите народи, които почитат Кирил и Методий, и със сигурност не трябва да става причина за раздори и конфликти, да не бъде повод за изкуствено нагнетявани страсти“, подчерта говорителката.

„Това е изкуствено раздухван скандал, който, при „правилна“ обработка, е напълно способен да внесе някакви елементи на напрежение в руско-българските отношения. Надявам се, няма да се стигне до това. Разбира се, това едва ли би било от полза за нашите две страни“, добави тя.

„Тези изявления са необосновани, възможно е да не се е доразбрало за какво ставаше дума“, заяви още Захарова.

„Никой в Русия (…) не се опитва да отрича приноса на Първото българско царство в делото на създаването на славянската писменост, това би противоречало на историческите факти“, увери тя.

„В този случай става дума за македонските земи и то за македонските земи като за географско понятие“, добави Захарова. „Още по времето на Римската империя регионът, където по-късно са се родили и работили светите Кирил и Методий, се е наричал Македония, затова по този въпрос всичко би трябвало да е пределно ясно и понятно“, подчерта тя.

„Нашата позиция по този въпрос беше изложена много ясно. Смятаме, че би било целесъобразно сега да се съсредоточим върху обсъждане на въпросите на двустранното сътрудничество, а не да се търсят поводи за конфронтация, още повече, където такива няма“, добави Мария Захарова.

Източник: bTV Новините