Москва се сбогува с Андрей Стенин. ЮНЕСКО призовава за безпристрастно разследване

Днес в Москва ще се сбогуват със загиналия в Украйна фоторепортер на МИА „Русия днес“ Андрей Стенин, предаде „Первый канал“.

Церемонията ще се проведе от 10 до 12 часа в сградата на МИА „Русия днес“, където той работеше.

Журналистът ще бъде погребан на Троекуровското гробище, близо до репортерите на ВГТРК и Първи канал Игор Корнелюк, Антон Волошин и Анатолий Клян, които също бяха убити в източна Украйна.

Вчера генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази съболезнования във връзка с гибелта на фотокореспондента на МИА „Русия днес“.

„Съжалявам за гибелта на журналиста Андрей Стенин, който беше убит по време на изпълнение на своя професионален дълг. Необходимо е, обстоятелствата на неговата гибел да бъдат разследвани и виновните да бъдат съдени“, се посочва в заявлението на Бокова.

Генералният директор на ЮНЕСКО също призовала всички страни на конфликта в Украйна да признаят гражданския статут на журналистите, за да може да бъде осигурена тяхната безопасност по необходимия начин.

Напомняме, че фоторепортерът Андрей Стенин е изчезнал на 5 август. На 3 септември официалният представител на Следствения комитет (СК) на Русия Владимир Маркин съобщи за смъртта на Стенин.

«Вечерта на 6 август Андрей Стенин се е движил с «Рено Логан» в състава на автоколона от бежанци и 6-ма опълченци, които ги охранявали. Колоната се движила по трасето Снежное-Дмитровка. Задача на Стенин е била да стигне до Снежное, за да отразява от там събитията. Северозападно от населения пункт Дмитровка, както се предполага, украинската армия от 79-та аеромобилна бригада с БМП-2 и танк открили по колоната огън на поражение. След което украинските военни запалили превозните средства с телата на загиналите, за да заличат следите от убийството», съобщи Маркин.

«Обстрелът се е водил от оръдия с експлозивни снаряди и танкови картечници Калашников. В резултата на което, са били унищожени над 10 автомобила с мирни граждани. Няколко души са успели да избягат и скрият в близката гориста местност. На следващия ден, на мястото на обстрела, според очевидци, са пристигнали командирите от украинската армия. Те не само са оглеждали мястото на поражението, колите и телата на загиналите, но и претърсвали телата. Те взели със себе си вещите на загиналите. След като си тръгнали, според показанията на очевидците, обстреляли мястото с установки «Град», съобщи Маркин.

На останките от обстрела случайно се натъкнали колеги на Стенин журналистите от „Комсомолская правда“, които веднага съобщили на опълченците за мястото. На 27 август, представителите на опълчението са успели да предадат на руския Следствен Комитет чувал с фрагменти на обгорели останки на 5 от жертвите, открити в автомобила «Рено Логан».