Москва се надява на диалог между Киев и Новорусия

От пресслужбата на Кремъл съобщиха, че на 25 и 26 януари Владимир Путин провел телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд. По време на разговора Путин подчертал, че причината за рязкото ескалиране на ситуацията в Източна Украйна е курсът, по който са поели киевските власти, прилагайки силово давление на Донбас, предаде ТАСС.

Президентът на РФ заявил, че има необходимост от спешно установяване на политически диалог между Киев и представителите на Донецк и Луганск, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Също така, Владимир Путин напомнил, че още на 15 януари е изпратил писмено предложение на украинския президент Петро Порошенко за незабавно изтегляне на тежка военна техника от линията на съприкосновение между противостоящите страни, което би направило обстрелите на населените пунктове и многобройни жертви сред мирното население невъзможни.

„Формалният отговор на даденото обръщение пристигна едва днес“, се казва в съобщението на Кремъл от 26 януари.

Същевременно, говорителят на руския президент Дмитрий Песков се изрази с „предпазлив оптимизъм“ относно срещата на лидерите на Новорусия с представителя на президента Порошенко в Денецк на 27 януари. Срещата, носеща характера на предварителна консултация преди предстоящите преговори в мински формат, се състоя между главата на обществената организация „Украински избор“ Виктор Медведчук и лидерите на ДНР и ЛНР Александър Захарченко и Игор Плотницки. На срещата присъствали представители на опълченците от минските преговори Денис Пушилин и Владислав Дейнего.

„На срещата бяха обсъдени възможностите за възобновяване на работата на минската контактна група и обменът на военнопленници“, разказа Плотницки.

„В Москва се надяват, че на тази среща ще бъдат обсъдени въпросите относно прекратяването на огъня, изтеглянето на артилерия и ракетни системи от разграничителната линия, а също определянето на демаркационна линия и обменът на пленени“, отбеляза Песков. Според него, постигането на тези цели ще способства и това, кого именно Киев ще изпрати за официален представител на преговорите в Минск.