Москва разчита, че визитата на Джон Кери ще спомогне за нормализирането на отношенията със САЩ

Москва разчита, че визитата на Джон Кери ще спомогне за нормализирането на отношенията със САЩ

Публикувано от:

На 15 декември държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети Москва с работна визита, съобщиха от руското външно министерство, предаде ТАСС. В хода на преговорите с министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров „се предполага, че ще бъдат обменени мнения по въпросите за двустранното сътрудничество и актуалните международни проблеми“, информираха от дипломатическото ведомство.

„Ситуацията в руско-американските отношения остава сложна. Серията от стъпки на конфронтация, предприети от Вашингтон под предлог украинската криза, силно удари върху сътрудничеството между страните ни, – констатираха от министерството. – От март 2014 г. САЩ „замразиха“ дейността на двустранната президентска комисия, на няколко етапа въведоха ограничителни мерки срещу руски граждани и организации“.

„Отговаряйки на основата на взаимността на подобни действия, включително и на опасните стъпки във военната сфера, Русия последователно посочва необходимостта от спазване в отношенията на принципите на равноправието, взаимното уважение и ненамесата във вътрешните работи, – обърнаха внимание в министерството. – При това ние продължаваме съвместната работа с Вашингтон в тези насоки, в които сътрудничеството отговаря на руските интереси и на задачите за поддържане на международната сигурност“.

Основните въпроси

Едно от централните места в диалога, подчертаха от министерството, заема проблемът с противодействието на тероризма.

От руското МВнР отбелязаха, че РФ активно работи с американските и другите партньори „над създаването на условия за начало на политически процес“ в Сирия на основата на Женевското комюнике от 2012 г.

„В търговско-икономическата област голяма част от американските компании искат да продължат работата си на руския пазар, – обърнаха внимание от министерството. – Независимо от санкциите, двустранният стокообмен през 2014 г. се увеличи с 5,6 процента до 29,9 млрд. долара“. През тази година „взаимната търговия демонстрира негативна динамика, понижавайки се с 30 %“, заявиха още от руското министерство.

В Москва редовно поставят въпроса за „разрешаването на проблемите, създадени от Вашингтон в двустранния дневен ред още преди кризата в Украйна“.

„Искаме прекратяване на „лова“  от страна на правоохранителните органи на САЩ на руски граждани в трети страни, – подчертаха от руското външно министерство. – Особено внимание отделяме на защитата на правата на руските деца в приемни семейства, подложени на жестоко отношение от страна на американските им осиновители“.

От МВнР на РФ отбелязаха, че „въпреки трудностите в отношенията, продължава реализирането на няколко десетки руско-американски споразумения“. Сред тях са Договорът за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия от 2010 г., „играещ важна роля в гарантирането на стратегическата стабилност в света“, добавиха от министерството.

„Разчитаме на това, че визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Русия, която ще бъде втората за тази година, ще спомогне за нормализирането на руско-американските отношения, от чиято атмосфера в голяма степен зависи общият климат на световната сцена“, заявиха в МВнР на РФ.