Москва призовава международната общност да разследва престъпленията в Украйна

Държавната дума на Руската Федерация единодушно прие решение да отправи обръщение към парламентите на различни страни и международни организации, с призив да се проведе разследване на престъпленията спрямо мирното население в Югоизточна Украйна, съобщи ТАСС.

В обръщението се посочва внимание на масовите гробове край Донецк, открити през септември 2014 г., в които са намерени десетки тела на изтезавани и разстреляни хора. Според депутатите, убитите са станали «жертва на киевската така наречена «антитерористична операция». Те са убедени, че «указанията на киевските власти, извършителите на кървавите престъпления, а също и онези, които ги финансират, трябва да получат ясна правова оценка».

«Държавната дума призовава ООН, ОССЕ, Съвета на Европа и международната общност да проведат обективно, независимо и всестранно международно разследване на престъпленията, които са довели до многочислени жертви сред мирно население в Югоизточна Украйна», се казва в документа.
Същевременно, руските депутати призовават, да се активира международен диалог между законодателните и представителните органи на чужди държави, в интерес на мира и сигурността в Европа. Също така, да се проведе международна пресконференция, на която да бъдат обсъдени темите за съвременни заплахи и ролята на парламентарната дипломация в тяхното преодоляване.

Държавната дума се обръща и към Световния парламент и международни парламентарни организации с призив, да защитят невинните жертви на политиката на Киев.
«Всички участници в престъпните деяния срещу украинския народ, трябва да бъдат изправени пред съда и да понесат заслужено наказание», се казва в обръщението.
Както заяви основният докладчик депутатът Леонид Слуцкий, «в Донбас продължава по най-груб начин да се пренебрегват нормите на международното право, продължават да загиват хора, с времето изникват все повече масови гробове, все повече погребения, появяват се все по-нови и нови Голготи».

«Тези масови гробове, пълни с тела на хора, обикновени граждани, са платили с живота си само за да останат руснаци, за да възпитават децата си в свободна демократична държава. Тях просто са ги унищожавали, когато те не са очаквали това», подчерта Слуцкий.

Той напомни, че досега не са разследвани нито ужасяващата трагедия в Одеса на 2 май, нито предишните престъпления.
«Тази ситуация разбира се, напълно се разминава с всякакви човешки норми, да не говорим за това, че тя трябва да получи международна правова оценка от международната общност», подчерта главата на комитета.

Също така той отбеляза, че Русия неведнъж е насочвала вниманието към множеството нарушения на правата на човека в Украйна. «Но политическото ръководство на западните страни се отказва да види обективно картината със случващите се събития и оставя призивите на Русия без необходимото внимание. САЩ и ЕС постоянно оказват на Киев политическа, финансова и морална подкрепа от самото начало на дестабилизацията в Украйна», напомни Слуцкий.

Руските депутати също така, са загрижени за информацията, че Западът «вече предоставя на киевските власти оръжие и изпраща в Украйна военни експерти. Всичко това може да подкопае мирния процес и да предизвика нова вълна от насилие», се подчертава в обръщението на Държавната дума на Русия.