Москва показа Цар Бомба, която уплаши Америка

На 1 септември в изложбения център на Манежа в Москва бе показана Цар Бомба. Чудовището напълно оправдава името си, защото това е най-мощното ядрено оръжие, което е създавано и взривявано някога. Водородната бомба е конструирана в СССР от група физици под ръководството на академик Игор Курчатов.

Взривена е на височина от 4 км над остров Нова Земя на 30 октомври 1961 г. Мощността й се равнява на 58,6 мегатона тротилов еквивалент или близо 3600 пъти по-мощна от първата атомна бомба, унищожила на 6 август 1945 г. японския град Хирошима. Генерираната ударна вълна обикаля Земята три пъти, а ядрената гъба се издига на височина 67 км и е видяна от хиляда километра.

Всъщност прякорът на тази единствена в света бомба е Кузькина мать, което е жаргонният отговор на руските учени спрямо заканите на САЩ. Това разказа специално за „Стандарт“ аспирантът по ядрена физика Станислав Сергеевич Гордеев.

Бомбата е пусната на ядрения полигон „Сухой нос“ на остров Нова земя от самолет Ту-95Б с командир майор Дурновцев.
Първоначално зададеният вариант на бомбата е бил с мощност 101,5 мегатона, но е отхвърлен от конструкторите като много тежка и прекалено опасна. Курчатов буквално 10 минути преди да взриви бомбата на полигона, се е уплашил, че това ще има пагубни последствия за планетата. Ядрен взрив с толкова мощност освен чудовищно радиоактивно замърсяване можел да измести планетата от оста й, да наруши цялата флора и фауна, да доведе до катострофални природни катаклизми като цунами, земетресения, изригване на вулкани. Курчатов не е искал да поема такава отговорност, същевременно това е бил показен заплашителен акт към САЩ. Затова буквално в последния момент Курчатов е наредил: „Ще взривяваме на половин мощност!“. Ядрените инженери и конструктори обещавали да намалят мощността на 63 мегатона, заменяйки външната обвивка от необогатен уран с олово. Нито една страна в света не е успяла да повтори или изработи подобна технология, категоричен е Станислав Гордеев. Изпитанието на чудовищната бомба е била преломен момент в отношенията между САЩ и СССР. Руснаците доказали, че взаимното унищожение в случай на удар е гарантирано. Цар Бомба е влязла в историята като бомбата, която е възпрепятствала мащабната световна война!

„Ако искате да победите врага – това се прави със 100 мегатона мощност, ако искате да унищожите планетата – може и повече. Но повече не е необходимо, защото ще победите себе си, а все пак трябва да оставим местенце, на което да живеем и ние самите!“, допълва експертът Станислав Гордеев.

Автор: Оля Ал-Ахмед, в.“Стандарт“