Москва поиска от Киев безпристрастно разследване на убийството на Стенин

Москва поиска от Киев да проведе щателно и безпристрастно разследване на убийството на фоторепортера Андрей Стенин и сурово наказание за виновните, се съобщава в съобщение на руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

„Очакваме съответстващи решителни действия от страна на Киев и международната общност, в това число САЩ и ЕС, така прехласващи се по свободата на словото“, се казва в съобщението.

Руският фоторепортер Андрей Стенин, който изчезна в средата на август, е бил намерен мъртъв в Украйна, съобщи РИА Новости. Фотографът е работил за МИА „Россия сегодня“ (Русия днес).

„Колегата ни е мъртъв. Оказа се, че той не е бил заложник, а е бил мъртъв от близо месец“ -каза директорът на РИА Новости Дмитрий Киселев. „Колата му е била обстрелвана, след което тялото му е било изгоряло на път близо до Донецк“, допълни Киселев.

В средата на август Русия заяви, че руският фоторепортер е бил отвлечен от украинските военни и затворен в един от изолаторите в Киев. Стенин е бил на 33 години и се е намирал в Украйна от 14 май. От агенцията посочват, че още трима руски журналисти са били убити в Украйна. Сред загиналите има и италиански фотограф.