Москва подозира Киев в опити да унищожи уликите от крушението на Боинга

Русия се опасява, че Киев се стреми да унищожи улики, които разобличават ролята му в катастрофата на малайзийския Боинг 777 до Донецк. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, предаде ИТАР-ТАСС.

Той напомни, че украинският президент Петро Порошенко е дал обещание за прекратяване на военни действия в радиус от 40 км около мястото на катастрофата, но обещанието му така и не бе изпълнено, а украински официални лица са обявили нова задача – да прочистят и вземат под контрол тази територия.

Според Чуркин такива действия нарушават резолюция 2166 на Съвета за сигурност и имат изключително пагубни последствия за провеждане на обективно и безпристрастно международно разследване на трагедията с малайзийския боинг.
Също така, той съобщи, че на 28 юли Русия е предложила на членовете на Съвета за сигурност «да вземат просто и недвусмислено изявление за пресата, подкрепящо резолюция 2166 за прекратяване на огъня». «Но, то беше безцеремонно блокирано от някои от членовете на Съвета за сигурност, явно незаинтересовани в стриктното изпълняване на резолюцията», поясни Виталий Чуркин.