Москва още не е решила дали да поиска Украйна да върне кредита от 3 млрд. долара

Москва още не е решила дали да поиска Украйна да върне кредита от 3 млрд. долара. Това заяви ръководителят на администрацията на президента Путин – Сергей Иванов, цитиран от ТАСС.

Ситуацията обаче е много по-сложна – по различни кредитни споразумения Украйна има задължения не само към Русия, но и към руски банки за 25 млрд. долара, уточни Иванов. Дълговете на Украйна са пряк път към дефолт, подчерта той.

Междувременно инвеститорът Джордж Сорос и френският философ и публицист Бернар-Анри Леви публикуваха обща статия в американския в. „Ню Йорк таймс“, в която твърдят, че Украйна има нужда от спешна финансова помощ от Европейския съюз от поне 15 млрд. долара. Авторите подчертават, че, за да се осигури оцеляването на Украйна, западните държави трябва да поемат задължението да осигурят допълнителни средства. Обемът на тази допълнителна помощ трябва да зависи от това, дали реформите в Украйна ще бъдат успешни, както и от развитието на ситуацията в източната част на страната, отбелязва статията./БНР