Москва: Очакваме ясни сигнали от ЕС за честно партньорство

Русия очаква ясни сигнали от онези европейски държави, които наистина искат да развиват честно и равноправно партньорство.

Това пише в официоза „Российская газета“ председателят на Държавната Дума Сергей Наришкин, който е третата по значимост политическа фигура в държавата.

По думите му „последицата от грубата антируска политика, дирижирана отвъд океана, както и натрупалите се въпроси са си останали, не са изчезнали“. „И още дълго време ще пречат на нормалния диалог, въпреки някои позитивни сигнали, които сега идват от Запад. Задействаха се други, отрезвяващи фактори, включително щети за самите страни от ЕС, предизвикани от безогледното въвеждане на санкции. В отделни държави започнаха да се чуват и призиви за самостоятелната им отмяна“, пише Наришкин.

„Украинските събития само потвърдиха, че без самостоятелност на страните от ЕС във външната политика не е възможно да се обезпечи безопасността на стотици милиони граждани. Време е да се взимат решения, базирани на тяхната, а не на чуждата воля“, убеден е ръководителят на долната камара на парламента.

При всички случаи Русия „ще обсъжда различни предложения и ще прави това открито, без да крие нещо нито от близките евроазитски, нито от европейските партньори. Русия е естествен съюзник за всички държави от Европа“, уверява Сергей Наришкин.

„Русия никога не е оставала без верни стратегически партньори – ще намери и днес начин как да разшири техния списък. Но времето за страните от Евросъюза ще бъде изпуснато. Ние сме били и ще останем привърженици на по-тясна интеграция, разбирайки че самата история, традициите на културното и демократично развитие не ни позволяват да станем един за друг незначителни партньори. Но добре помним, че като една системнообразуваща държава Русия винаги е отчитала как едни или други действия ще окажат влияние върху близките съседи и другите съюзници. И ще се съветваме най-вече с тях. Не сме готови да рискуваме нито със своите, нито с нашите общи перспективи за развитие. Дойде времето и ние очакваме ясни сигнали от онези, които наистина искат с нас честен и равноправен диалог“, обобщава Сергей Наришкин. /БГНЕС