Москва отхвърли поканата на Анкара за война

Анкара даде на Москва основание за война, но Русия отказа да отговори „симетрично“. Това заяви в сряда (9 декември) руският премиер Дмитрий Медведев пред журналисти в отговор на въпрос за свалянето на руския Су-24 от турски изтребители над Сирия, предаде „Спутник“.

„Естествено, войната е най-лошият вариант. Всъщност Турция наруши всички международни правни норми – те извършиха акт на агресия срещу нас и в общи линии дадоха основание за война. Ние обаче решихме да не отговаряме симетрично“, каза Медведев.

„След като е разрушен самолет, как би реагирала обикновено една държава в 20 век? Би започнала война. Защото това (свалянето на Су-24) бе директно нападение срещу нашата страна“, заяви руският премиер.

Медведев коментира и проблема с украинския дълг, съобщи „Спутник“. Той заяви, че твърденията, че дългът на Киев към Москва не е суверенен е пълна лъжа. „Невероятно е, че международни финансови институции започнаха да твърдят, че това всъщност не е суверенен дълг. Как може, при положение, че това е дълг между две държави? Това са глупости. Очевидно това е една нагла, цинична лъжа“. „Имам чувството, че те (Украйна) няма да върнат дълга, защото са мошеници“, допълни руският премиер, цитиран от Ройтерс.

Става въпрос за $3 млрд., които властите в Москва дадоха на Киев като кредит още през 2014 г. по времето на президента Виктор Янукович. За да подкрепи украинската икономика, Русия имаше намерение да купи украински дългови облигации на обща стойност $15 милиарда. Първата част от тях на стойност $3 млрд. бе пусната на Ирландската фондова борса и изкупена от Руската федерация.

Руското министерство на финансите има намерение да даде Украйна на съд, ако дългът към Москва на стойност $3 млрд. не бъде изплатен до 20 декември 2015 година. Това е свързано с факта, че правителството на САЩ официално отказа да предостави гаранции по задълженията на Украйна

Източник: Руски Дневник.