Москва: ООН изкривява и прикрива данни за Украйна

Наблюдателната мисия на ООН по правата на човека премълча, че украинските въоръжени сили са използвали забранено оръжие (касетъчни и запалителни бомби) срещу мирното население в Донбас. Това се казва в коментара на Департамента за информация и печат на Министерството на външните работи на Русия във връзка с поредния доклад на мисията на ООН, предаде ТАСС.

«Авторите на документа, за съжаление, все така са далеч от обективността в описването и оценките на трагедията в Източна Украйна. Управлението на върховния комисар на ООН по правата на човека премълчава, че украинските въоръжени сили са използвали касетъчни и запалителни бомби срещу мирното население в Донбас. В доклада също така, не присъстват констатации за използване от украинската армия и радикалите от Националната гвардия на установки за залпов огън «Град» по жилищни квартали», се отбелязва в документа на руското ведомство.

Освен това, в МВнР на Русия отбелязаха, че докладът на Наблюдателната мисия на ООН по правата на човека в Украйна е далеч от обективен.

«Изкривяват се фактите, свързани със ситуацията на руско-украинската граница, култивира се мит за присъствие на руски военни в Донбас. Както и преди, се използва информация от съмнителни източници, като лъжливи съобщения от Службата за сигурност на Украйна и някакви «спътникови снимки», които така и не бяха предоставени. Подобни оценки и изводи, базирани на такива «доказателства» са абсолютно неприемливи», категорично е ведомството.

«Когато става дума за икономическата ситуация в страната, особено в Донецк и Луганск, мисията по някакви не ясни причини избягва темата за наложената от Киев икономическа блокада на Донбас, която още повече утежнява хуманитарната катастрофа там», подчертаха още от руското дипломатическо ведомство.