Москва обвинява САЩ в „разпалване на шпионски страсти“

МВнР на Русия окачествява като „безоснователно“ задържането на руски граждани в САЩ по подозрение в шпионаж, съобщава сайтът на руското министерство, предаде ТАСС.

„Създава се впечатлението, че американските власти са решили отново да прибягнат към практиката на нажежаване на шпионски страсти. Поради враждебната линия на Вашингтон, руско-американските отношения отдавна са в един доста сложен период. Действайки на принципа „колкото по-зле, толкова по-добре“, САЩ са решили да подемат поредна антируска кампания“ – се казва в съобщението. Освен това, МВнР на Русия настоява САЩ да престанат с провокациите си срещу руски граждани и да освободят незабавно задържания Буряков.

Припомняме, че прокуратурата на Южния окръг в Ню Йорк повдигна обвинение в шпионаж на трима руски граждани. Единият от тях е задържан на територията на САЩ. По съобщение от прокуратурата, обвинените в разузнавателна дейност са Евгени Буряков (39 г), Игор Споришев (40 г) и Виктор Подобни (27 г), които според американското ведомство са събирали данни за американските санкции срещу Русия и енергетиката на САЩ, както и друга информация от икономически характер. В прокуратурата смятат, че тримата руснаци са били агенти на Службата за външно разузнаване на Руската Федерация. Тримата обвинени могат да бъдат осъдени на 15 години лишаване от свобода.

39-годишният банков служител в Ню Йорк Евгени Буряков е задържан на 27 януари в Бронкс. Другите двама – дипломатите Игор Споришев и Виктор Подобни са напуснали територията на САЩ преди да им бъдат предявени обвиненията от американска страна.

В документа с отправените обвинения се говори, че под прикритие на банков служител Буряков е работил за трета страна, но, коя е тази страна, в документа не се споменава. От Министерството на правосъдието на САЩ съобщиха, че обвиненият ще застане пред съда./ RT