Москва обвинява Париж заради „Мистрал“

В ситуацията с вертолетоносачите „Мистрал“ Франция действа не като самостоятелна държава, заяви днес председателят на комитета по международните въпроси в Руската Държавна дума Алексей Пушков, цитиран от ТАСС.

На всички е ясно какъв е интересът на Франция. Но също така е ясно, че по споменатия въпрос Париж действа не като самостоятелна държава, подчерта Пушков.

Договорът за изграждането на два вертолетоносача „Мистрал“ за руския ВМФ на сума 1,12 милиарда евро беше подписан през юни 2011 г. и първият от тях – „Владивосток“, беше спуснат на вода през октомври 2013 г. През септември т.г. същото стана, но с руски екипаж. Корабът трябваше да бъде предаден на руската страна на 14 ноември, но в последния момент Париж отложи церемонията за неопределено време.

Френският президент Франсоа Оланд нееднократно заяви, че доставката на първия „Мистрал“ зависи от „пълното съблюдаване“ на режима за прекратяване на огъня в Украйна. Премиерът Манюел Валс също подчерта, че не са налице условията за предаването на кораба.