Москва няма да си иска от Украйна $ 35,4 млрд.

Русия не възнамерява да иска от Украйна 35,4 млрд. долара, за които президентът Владимир Путин споменава в писмото си до европейските лидери. В него той очерта „критичната ситуация“ във връзка с украинския газов дълг и посочи евентуалните последици върху транзита на руски газ. Според неговия говорител Дмитрий Песков, това число е само илюстрация на състоянието на нещата.

В четвъртък Путин изпрати писма до ръководителите на страните в Източна и Западна Европа във връзка с проблема с газовия дълг на Украйна. В него той посочва, че през последните четири години, за сметка на занижените цени на газа, Русия фактически е субсидирала Украйна с 35,4 млрд. долара. Той предлага незабавни министерски консултации за изработване на координирани действия за стабилизиране на икономиката на Украйна и за гарантиране на доставките и транзита на руски газ в съответствие с договорените условия.
„Тази сума просто е илюстрация на на противоречивата ситуация“, заявява Песков пред в. „Комерсант“. Той уточнява, че Русия засега няма намерение да си иска тези 35,4 милиарда долара.
Каза също, че става въпрос за преговори с отделни европейски страни, а не с техния представител в лицето на Европейската комисия. „Тъй като всяка от тези страни е купувач на газ, всяка от тях е страна в преговорите. Да се преговаря само с Европейската комисия е невъзможно, защото тя не е купувачът“, каза говорителят.
В писмото руският президент предупреждава, че Москва може да спре доставките на природен газ за Украйна, ако тя не плати навреме дължимите сметки за доставения газ. Той предупреждава, че може да има намаляване на доставките за Европа като цяло

error: Съдържанието ни е авторско!