Москва не приема предложенията на САЩ за извеждане на бойци от Алепо

Въпреки съобщенията на агенция „Ройтерс„, че Москва и Вашингтон са се договорили за безопасна евакуация на бойците от „Джебхат ан-Нусра“ от Алепо, то зам.-външният министър на Русия Сергей Рябков отхвърли това твърдение, съобщи РИА „Новости

„Това, което се съобщава по западните агенции не винаги съответства на действителността. Най-важното, което трябва да отбележим в този случай е, че Русия, нашата групировка в Сирия, от дълго време предприема всички необходими мерки, за да създаде условия за безопасно напускане на града (Алепо) на тези, които се намират там“, заяви Рябков.

По неговите думи, „въпросите за извеждане на бойците са предмет на отделни договорености със САЩ“. „Такива договорености все още не са постигнати, в голяма степен заради това, че САЩ настояват за неприемливи параметри от гледна точка на прекратяване на огъня, спиране на бойните действия и по същество дават пълна свобода на тези, които в момента водят боеве срещу сирийската армия“, отбеляза представителят на руското министерство на външните работи.

Рябков добави, че по тази причина „не може да се говори за съвместно предложение, нито за сложени на масата предложения, които след това да бъдат разглеждани от опозицията“. Той изказа почудата си на какви източници се опират тези, които пускат подобни новини в информационното пространство.

Правителствената армия на Сирия проведе активно настъпление в източните райони на Алепо, които за заети от бойците. По последни данни на руското министерство на отбраната 93% от територията на източен Алепо се намира под контрола на сирийската правителствена армия.