Москва не желае повторението на кримския сценарий

Москва няма намерение да повтаря сценария от Крим в югоизточна Украйна. Това заяви заместителя на главата на МВнР на Русия Сергей Рябков в онлайн интервюто пред «Газета.ру».

«Струва ми се, че случилото се в Крим и последвалите след това решения на висшите органи на властта в полза на присъединяването, се оказа прекалено силен шок, за да могат западните ни партньори да възприемат реалността такава, каквато е. Те все още не могат да се смирят с това. Днес те виждат в спонтанния протест в югоизточна Украйна – предвестник на нещо подобно», поясни Рябков.

«Абсолютно не сме склони, държа да подчертая това, към повторение на така наречения кримски сценарий в югоизточна Украйна. И няма основания някой да се опасява за това. На хората просто трябва да се даде възможност да участват в определянето на бъдещето на страната им. Това тяхно желание е абсолютно нормално и естествено. Именно това е основата на всяко демократично общество», заяви Сергей Рябков.

«Съществуват споразумения от Женева, подписани на 17 април. Въпросът е в това, че властите в Киев и техните спонсори дори употребяват думата «кукловоди», а Вашингтон и някои европейски столици последваха тези изявления и ги изпълниха в пълния обем. А те предявяват претенции, че уж ние не изпълняваме задълженията в този план. А истината е, че зад тях не стои нито едно достоверно доказателство, че договорените условия от женевската декларация се изпълняват», подчерта руският дипломат.
Той добави, че Русия няма никакви намерения да прекратява отношенията със САЩ или ЕС, изграждайки в замяна на това някакви съюзи с Азия.

«За съжаление поставиха Украйна пред такъв избор – или едното, или другото, или Русия, или ЕС. Ние никога не сме смятали, че трябва строго да се ориентираме към страните само спрямо хоризонта, компаса, някакъв вектор или географска карта. Този вид външна политика е примитивен. И обикновено изборът е лъжлив. В случая с Украйна ситуация, не е онази, когато е възможно да се поставя пред избор или – или. Ние от своя страна, винаги сме твърдели, че външната политика трябва да бъде многовекторна», отбеляза дипломатът.