Москва: неонацистите трябва да понесат отговорност за трагедията в Одеса

Константин Долгов упълномощен от руското външно министерство по въпросите за правата на човека заяви, че за трагедията в Одеса на 2 май са отговорни неонацистите, предаде ИТАР-ТАСС.

„Медиите съобщават, че МВР на Украйна е завършило разследването на събитията в Одеса. Ще видим дали украинските политически сили ще имат волята да осъдят национал-радикалите. Ако Киев не привлече към отговорност неонацистите, това трябва да направи международната общност“, поясни Долгов.

В четвъртък съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Зорян Шкиряк съобщи, че украинското МВР е приключило с досъдебното разследване по наказателното дело, образувано на базата на фактите за гибелта на десетки хора в Дома на профсъюзите в Одеса. По думите му, наказателни дела са образувани спрямо 24 души, сред които са организаторите и активните участници на масовите безредици.

Напомняме, че на 2 май радикали от неонацисткото движение „Десен сектор“ и техни привърженици са подпалили сградата на профсъюзите в Одеса, в която активисти на „Антимайдана“ се укрили от агресивната тълпа и побоищата. Десетки хора са изгорели живи, други са били отровени с газ, а трети зверски убити. Според официалните данни загиналите на 2 май в Дома на профсъюзите са 46 души, а над 100 са пострадалите. Но по неофициални данни, загиналите са над 100 души.