Москва на две колела: веломаршрут по централната крайбрежна улица

Автор: Кира Егорова, Руски Дневник /Снимки: Елена Ларионова/ .

Маршрут: от крайбрежния парк на изкуството „Музеон“ до „Воробьови гори“ (Воробьевы горы), но имайте предвид, че ще трябва да се върнете и обратно.

Дължина: 5 км в едната посока

Дисклеймър: За съжаление в московското метро не пускат с велосипеди (освен компактни и детски модели) и затова най-вероятно ще ви се наложи да си вземете колело под наем. Независимо, че в Москва има отлична единна градска система за велосипеди под наем, „Руски дневник“ препоръчва да ползвате услугите на частна фирма. За да се възползвате от градската система ще ви е нужно да знаете отлично руски език и да имате местна сим-карта за регистрация. Освен това велосипедите от тази система са доста специфични и много по-тежки, което ги прави по-неудобни от обикновените.

„Музеон“ (крайбрежна улица „Кримская“)

Паркът „Музеон“ (метро „Кропоткинская“ или „Парк на културата“) е отлично място за начало на велопътешествия, тъй като тук има частен парк за велосипеди, които можете да наемете срещу $7 на час. Ако не успеете да си наемете колело от „Музеон“, можете да го сторите в парка „Горки“ – там има и велорикши и сегуеи. След като вземете велосипед, можете да се насочите направо към крайбрежната улица до моста „Кримски“. Но ако имате време, ви препоръчваме да се разходите из парка „Музеон“ и да разгледате подскачащите водни струи на известния фонтан на крайбрежната улица.

Паркът „Горки“

И така, велоалеята в „Музеон“ ви е отвела под моста и се оказвате на огромната крайбрежна улица с размерите на полигон. Отдясно е р. Москва, а отляво – паркът „Горки“, който през последните няколко години вече придоби статут на „нова градска легенда“ благодарение на комплексната програма за неговото облагородяване. Но бъдете внимателни: паркът е пълен с изкушения. Той ще ви примами с шезлонги, хамаци и аромат на вкусни храни. Не се поддавайте – продължавайте напред и си обещайте, че ще се насладите на всички тези прелести на връщане.

„Нескучна градина“ (крайбрежна улица „Пушкинская“)

Велоалеята за пореден път се шмугва под мост от синьо-зелено стъкло и Ви води до крайбрежната улица „Пушкинская“. Тя води право към парка „Нескучна градина“ (Нескучный сад), появила се в средата на XVIII век. Няма по-успокоително нещо от вида на 200-годишните дървета вляво и ромолящата река вдясно. Докато се спускате и изкачвате по естествения ландшафт на местността времето като че ли спира.

„Воробьови гори“ (крайбрежна улица „Андреевская“) 

В края на „Нескучна градина“ на моста „Новоандреевски“ велоалеята прекъсва. Влизате в частен район, където гъмжи от автомобили. Бъдете внимателни. След 300 м започват „Воробьови гори“ (Воробьевы горы), а заедно с тях на хоризонта се появява и велоалея, както и най-прочутата от сталинските високи сгради – зданието на Московския държавен университет.

Мостът „Лужники“

На моста „Лужники“ препоръчваме да спрете и да прецените силите си. Ако усещате, че организмът ви може да мине още 10 км, то можете да карате напред по крайбрежната улица „Воробьовска“, която продължава още 3 км. Можете да преминете и по моста „Лужники“, където се намира метростанция „Воробьевы горы“ и да се разходите по залез по крайбрежната улица „Лужнецка“ (2,5 км).

За ваше удобство препоръчваме да се върнете по същия маршрут, защото велоалеите в града все още не са толкова много.