Москва настоява за пряк диалог между Киев и Новорусия

Външните министри от „нормандската четворка“ – Германия, Франция, Русия и Украйна са готови за провеждането на още една среща следващата седмица. Тя ще бъде предшествана от среща на ниво политически директори, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Следователно срещата на върха в Астана, която бе насрочена за 15 януари, се отлага в неопределен срок. Мястото на възможната среща засега не се споменава.

Освен това, в близките дни е планирана среща на Контактната група по Украйна. „Министрите призовават Контактната група да се срещне идните дни, за да бъде постигнат прогрес и да бъде възможна пълната реализация на Минските договорености, включително и създаването на условия за ефективното прекратяване на огъня“, се казва в съвместно заявление на четиримата министри.

Подчертава се също така необходимостта от създаването на условия за доставяне на хуманитарна помощ в Източна Украйна и необходимостта от обмен на пленници между страните в конфликта. „Това би помогнало за това, да се създаде път за подготовката на успешна среща в Астана“, се казва още в съобщението.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира състоялата се дискусия пред руските медии.

„Съществува разбирането, че след срещата на Контактната група, която както се надяваме, ще се събере в близките дни, министрите от „нормандската четворка“ ще се срещнат отново и ще обсъдят перспективите и сроковете за възможната среща на върха в Астана“, каза Лавров.

„Увеличава се разбирането, че без началото на всестранен конституционен процес с участието на всички региони и политически сили в Украйна, ще бъде трудно договарянето на останалите, така да се каже частни въпроси, при цялата важност на всеки от тях“, каза още руският външен министър.

„Но политическият процес, процесът на конституционна реформа трябва да създаде рамката, която ще позволи да бъдат поставени в правилния контекст всички задачи по изпълнението на всяка точка от Минските договорености, включително прекратяването на огъня, отвеждането на тежката техника и пр., по-ефективната доставка на хуманитарна помощ, освобождаването на заложниците, осигуряването на особен статут на Донецка и Луганска провъзгласени републики и решаването на въпросите за икономическото възраждане на Донбас“.

„Този политически процес може да бъде успешен единствено след началото на пряк диалог, в конкретния случай – между представителите на украинското правителство и представителите на ДНР и ЛНР, – подчерта Лавров. – И това, че те са длъжни да чувстват себе си пълноценно въвлечени в този политически процес в качеството на равноправни партньори“.

На свой ред представителят на ДНР Денис Пушилин заяви, че преговорите в „нормандски формат“ в Астана са отложени заради неконструктивната позиция на Киев, който продължава да игнорира както минските, така и женевските договорености.

Той обясни това, като подчерта, че „на практика от страна на Киев няма движение в посока конституционни реформи, не е предоставен особен статут на Донбас, и Киев избягва пряк диалог с представителите на Донбас“.

Пушилин подчерта, че ДНР е готова за пряк диалог с Киев и достигане на договорености за пълното и изключително мирно разрешаване на конфликта.