Москва към Берлин: Който копае гроб другиму, сам пада в него

Москва към Берлин: Който копае гроб другиму, сам пада в него

Публикувано от:

Размяната на реплики между Берлин и Москва, свързани с публикациите за смяна на българската кандидатура на Ирина Бокова с тази на Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН не стихва.

След като Москва обвини Берлин, че канцлерът Меркел се е опитала да окаже натиск върху България да избере нов кандидат, говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер веднага опроверга тази информация. Той е категоричен, че тя „обективно не е вярна“ и определи действията на руските си колеги като „неприятелски“ жест.

Логично днес последва отговор на говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, която използва профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ и обяви:

„Имам неопровержимо доказателство, че Мартин Шефер, обвинявайки ме в разпространяването на лъжлива информация, меко казано казва неистина“.

Тя отново повтори твърденията си от съобщението, което разпространи през уикенда, за намесата на канцлера Меркел в избора на генерален секретар на ООН с думите: „Не толкова отдавна, на срещата на Г-20 в Ханчжоу (бел. ред. на 4 и 5 септември) канцлерът се опита да започне разговор с ръководителите на Русия относно възможната подкрепа на руската страна за друг кандидат от България, а не официално издигнатия.

На това ясно и еднозначно е било отговорено на г-жа Ангела Меркел, че номинацията на едно правителство за поста генерален секретар на ООН е изключително суверенно решение на самата страна и всеки опит за влияние е неприемлив“.

 

Тя

отрича и намеците, че Русия показва неуважение към Меркел:

„Ако по мнението на Берлин имаше съмнение, че руската страна е оклеветила канцлера на Германия, по време на телефонния разговор между двамата външни министри на Русия и Германия Сергей Лавров и Франк Валтер Щайнмайер, този въпрос щеше да бъде повдигнат или дори разговорът поне щеше да започне с него“.

Захарова уточнява, че по време на разговора този въпрос изобщо не е бил повдиган. „Ние незабавно и недвусмислено опровергахме твърденията в българските медии, за да избегнем всякакви спекулации и провокации“, каза още тя и завърши с поговорката, че който копае гроб другиму, сам пада в него.

В последните дни все по-засилено се говореше, че България ще изтегли кандидатурата на Бокова и ще предложи тази на Кристалина Георгиева, която вчера получи и подкрепата на Еврокомисията. Вчера Цветан Цветанов обяви, че в близките дни се очакват новини от кабинета около кандидата, а вицепремиерът Румяна Бъчварова посочи, че представянето на генералния секретар на ЮНЕСКО е неубедително. 

Водещите четирима кандидати

засега са Антонио Гутериш от Португалия, словашкият външен министър Мирослав Лайчак, Вук Йеремич от Сърбия и Ирина Бокова от България. И САЩ, И Русия зсега като че ли се обединяват около идеята ООН да бъде оглавена от жена от Югоизточна Европа. Още преди време обаче се заговори, че Кристалина Георгиева няма да получи подкрепата на Русия, защото санкциите срещу Русия бяха наложени и с нейната подкрепа като еврокомисар. Руснаците не харесват и Антонио Гутериш, който се радва на широка подкрепа в Съвета за сигурност. Федерацията най-вероятно ще наложи вето. На следващото гласуване на 4 октомври петте постоянни членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето, могат да блокират всяка кандидатура, като променят динамиката на надпреварата, информира “Франс прес”.

Ирина Бокова,

която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН. Остана пета в класирането. На следващото гласуване на 4 октомври петте постоянни членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето, могат да блокират всяка кандидатура като променят динамиката на надпреварата. Постът генерален секретар на ООН се заема от  южнокорееца Бан Ки Мун от 2007-ма година. Мандатът ми изтича в началото на следващата година.

Източник: vesti.bg