Москва и Париж потвърдиха, че борбата с тероризма е техен приоритет номер едно

Външните министри на Русия и Франция Сергей Лавров и Жан-Ив Льо Дриан потвърдиха след среща в Париж, че борбата с тероризма е техен общ приоритет, предаде Франс прес. „Международният тероризъм е нашият враг номер едно и за да се борим с него трябва да оставим всичко друго настрани“, заяви Лавров след среща с Льо Дриан.

Френският първи дипломат, който посети Москва в края на миналия месец, за да постави началото на исканото от президента Еманюел Макрон сближаване, потвърди, че Париж има намерение да работи с Москва по конфликта в Сирия, като проявява прагматизъм и решителност. „В Сирия сме изправени пред общ враг – тероризма, и имаме обща цел – мира“, заяви Льо Дриан. Той призна, че двете страни може да имат някои различия по определени теми, но увери, че и Франция, и Русия се противопоставят решително на химическите оръжия. „Проблемът е да се постигне пълно унищожаване на запасите с химическо оръжие на сирийския режим“, добави министър Льо Дриан, без да споменава, че за разлика от западните страни Русия не признава последния доклад на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО).991-ratio-parizh (1)

БГНЕС

В доклада се потвърждава използването на газ зарин при нападението срещу Хан Шейхун на 4 април, при което загинаха 87 души. Според Русия той се основава на съмнителни данни, припомня АФП.
Френският министър потвърди, че и Русия, и Франция държат на споразумението от Минск за разрешаване на кризата в Украйна, заяви Лавров, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че Москва и Париж нямат различия на какво трябва да се основава мирното уреждане и призова то да се извърши по-бързо.

Лавров заяви, че по време на преговорите Лавров е дал на френския си колега конкретни примери как украинското правителство пречи на изпълнението на своите задължения. Руският външен министър подчерта, че Москва е готова за среща „в нормандски формат“ на външните министри и остава да се съгласуват сроковете.

Постигането на напредък в разрешаването на конфликта в Украйна ще окаже благоприятно въздействие върху френско-руските отношения, заяви Льо Дриан, цитиран от ТАСС. Той заяви, че Париж е готов и занапред да играе, заедно с Берлин, посредническа роля между Русия и Украйна в рамките на „нормандския формат“, за да се постигне изпълнение на споразуменията от Минск. „Не трябва да се бавим, защото ситуацията на някои места става все по-трагична – имам предвид на първо място Донбас“, подчерта той.

Източник: Дарикнюз