Москва и Киев съгласуваха реда за оказване на хуманитарна помощ на Новорусия

Руската хуманитарна помощ за населението на Новорусия в момента се оформя в КПП «Донецк» на територията на Русия, от другата страна на границата е украинският КПП «Иварино», предаде РИА новости.

Сутринта на 15 август на КПП «Донецк» на територията на Руската Федерация започна митническа проверка и документално оформяне на хуманитарния товар, който се превозва от 280 КАМАЗа. На проверката са присъствали 59 украински специалисти, от които 41 са представители на Държавната гранична служба на Украйна и 18 гранични служители.

По предварителни договорки, колоната от камиони с хуманитарни помощи от Русия, ще продължи по посока на Луганск.

Напомняме, че във вторник Русия изпрати 280 камиона с хуманитарни помощи за населението на Новорусия, което в резултат на постоянните артилерийски обстрели от страна на украинската армия сериозно страдат от недостиг на храна, вода, медикаменти, а в много от районите е спряно електричеството. Помощите са събирани от обикновени руски граждани.

Камионите превозват около 2000 тона хуманитарни помощи във вид на храни, минерална вода, медикаменти, спални чували и преносими електростанции.