Москва и Вашингтон изразиха безпокойство от действията на КНДР

Зам.-министърът на външните работи на Русия Игор Маргулов и специалният представител на САЩ по политиката, свързана със Северна Корея, Сон Ким в телефонен разговор в сряда изразиха безпокойство във връзка с информацията, че КНДР е провела изпитания на водородна бомба, предаде РИА Новости.

В сряда Северна Корея заяви, че е провела първото изпитание на водородна бомба. Международната общност, в това число и ключовите ядрени държави, осъдиха действията на Пхенян, като изразиха безпокойството и опасенията си от усложняването на ситуацията в региона. В същото време се изказват и съмнения за това, че в сряда са проведени тестове именно на водородна бомба.

„Проведен е задълбочен обмен на мнения за перспективите за разрешаването на ядрения проблем на Корейския полуостров в контекста на информацията от КНДР за изпитание на водородна бомба. Изказано е безпокойство от действията на Пхенян, които се явяват пряко нарушение на съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН”, се посочва в съобщението.

Както се отбелязва, по време на разговора от руска страна е била „подчертана безалтернативността на политико-дипломатичното решение на съществуващите на полуострова проблеми в рамките на шестстранния преговорен процес, както и необходимостта да се избегнат стъпките, които биха довели до ръст на конфликтния потенциал в региона.