Москва изпрати в последния й път великата оперна певица Елена Образцова

Днес на гробището в Новодевически манастир в Москва бе погребана руската оперна певица Елена Образцова.

Хиляди руски граждани се събраха вчера в Болшой театър, за да кажат последно сбогом на артистката, отдала 50 години от живота си на творчеството.

В съболезнователната си телеграма руският президент Владимир Путин отбеляза, че „Елена Образцова е велика руска певица, човек с уникален талант, огромна енергия и вътрешно достойнство. Творчеството на Елена Образцова и целият й живот са ярък пример за безкористна отдаденост на изкуството и хората, на вярност към духовните и нравствени идеали“.

„Сбогом, моя любима Кармен!“, написа на страницата си в социалната мрежа испанският оперен певец Пласидо Доминго, който дълги години е работил с Образцова.

Аплодирали са нейни изпълнения зрителите в миланската Ла Скала, нюйоркската Метрополитен опера, Залцбургския фестивал, международния фестивал в Оранж.

През 1975 г. изпълнението на Образцова в ролята на Кармен в Испания бе признато за най-доброто в света.

Днес в присъствието на роднини и близки на певицата бе отслужено опело в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва.

Заупокойната литургия бе извършена от митрополит Ростовски Меркурий, който познавал Елена Образцова от дълги години и я изповядвал.

„Веднъж аз я попитах: Вие сте велика певица, как с такава лекота и непринуденост общувате с хората? Тогава тя ми отвърна: Всичко, което имам, ми е дадено от Бог, и винаги ще помня това. Бог дава, Бог може и да взима, затова няма за какво да се превъзнасям, аз трябва да работя“, сподели отецът личните спомени от общуването си с певицата.

„Тя бе човек с широка и велика душа. Въпреки това, че бе винаги заета, тя намираше време да посети болен, да поседи при него. Тя винаги намираше време да се обади на приятел, особено на тези, които скърбят, за да им каже нещо утешително“, отбеляза още митрополитът.

Според него Образцова е била дълбоко вярващ човек. „Тя отвори сърцето си за Бога, и Господ се откри пред нея. Трепетни и правдиви бяха изпълняваните от нея произведения“, каза още митрополит Ростовски Меркурий.