Москва поиска руснаците в Прибалтика да имат същите права като албанците в Македония

Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви, че по времето, когато е било съставяно Охридското споразумение, той е поискал от тогавашния върховен представител по външна политика и сигурност на ЕС Хавиер Солана правилото за 20-те процента да стане универсално и да се прилага и по отношение на руснаците в Латвия и Естония.

„Става въпрос в частност за такова положение, при което малцинство, представляващо най-малко 20% от населението, има право на това неговият език да получи статус на национален. Тогава попитах г-н Солана не планира ли този принцип, формулиран от него като универсален, да се прилага и в посочените две балтийски държави. Но той каза, че универсалното приемане на този принцип едва ли подхожда на конкретни страни в Прибалтика“, каза дипломатът, цитиран от РИА „Новости“ и Sputnik.

Населението на Латвия е от около 2 млн. души, 40% от които са рускоезични.

По отношение на Европейския съюз Чижов зави, че на Западните Балкани той играе важна роля „не за първа година“.

„В самото желание за укрепване на сътрудничеството (на Западните Балкани) с ЕС не виждаме нищо лошо… ЕС понякога се стреми да ускори този процес, а понякога и директно въздейства на вътрешнополитическите процеси в тези страни, неговите действия в края на краищата постигат резултати, които могат да противоречат на неговите собствени намерения“, заяви Чижов.

Като пример той посочи Македония, където „както е известно е налице вътрешнополитическа криза, в която ЕС се опита да се намеси“.

“Те всъщност се опитват да наложат решение, което – от руска гледна точка, и аз като човек, посветен от много години на региона, съм убеден в това, е път не към стабилизирането на ситуацията в Македония и около нея, а към задълбочаване на кризата и възможно разделение на страната“, посочи представителят на Русия в Европейския съюз.

Източник БГНЕС

error: Съдържанието ни е авторско!