Москва: Джабхат Ал Нусра може да бъде използвана, за да свали Асад от власт

Москва: Джабхат Ал Нусра може да бъде използвана, за да свали Асад от власт

Публикувано от:

Остават подозренията, че терористичната групировка Джабхат Ал Нусра може да бъде използвана, за да бъде свален от власт сирийският президент Башар Асад. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за американското списание The National Interest.

Според дипломатa преди Русия „да разположи там своите военновъздушни сили, коалицията, ръководена от САЩ, много рядко е нанасяла удари над Ислямска държава и почти никога не е удряла позициите на Джабхат Ал Нусра. Според много хора групировката е била пощадена в случай, че в някакъв момент потрябва за сваляне на режима”.

„Това усещане, това подозрение, все още е живо, като се има предвид, че Джабхат Ал Нусра вече два пъти променя своето име, но не промени спонсорите си, които продължават да наливат пари в тази структура, както и да я снабдяват с всичко, което е необходимо за тази борба”, отбеляза Лавров, добавяйки, че „хората знаят това”. Руският първи дипломат продължи с думите, че „когато Русия позиционира силите си там по искане на правителството, ние предложихме на САЩ да координираме усилията си”.

„Те казаха: „Не, ние можем да отидем само, за да преустановим конфликта”, както и че разработените планове за това се прилагат доста стриктно. Въпреки това ние вярваме, че можехме да отидем по-далеч и да координираме своите цели, и е жалко, че това не се случи”, казва Лавров.

Инсценирани терористични атаки”

Редица външни играчи насърчават радикалистите в Сирия да инсценират терористични атаки, изтъкна Сергей Лавров. Според него преговорите в Астана и Женева, насочени към решаване на сирийския конфликт, не се „приветстват от доста голям брой външни играчи, които се опитват да провокират и насърчават радикалите, радикалните въоръжени групировки в Сирия, да създават проблеми и да инсценират терористична атаки”. „Те започнаха огромна офанзива в северната част на провинция Хама и се координират основно с Джабхат Ал Нусра (терористична групировка, която е обявена за незаконна в Русия), която действа под ново име”, допълни Лавров.

Руският външен министър заяви, че „за съжаление, това е и една игра за влиянието в Сирия, която владее съзнанието на хората, насърчаващи този подход, за да сключат след това политическа сделка, вместо да работят в полза на необходимостта от обединена борба с тероризма”. „Това е борба за влияние на бойното поле, и това е жалко. Ние нямаме нужда от това сега”, отбеляза Лавров. Той продължи с думите, че „това, от което имаме нужда, е да се прекратят военните действия и да има силна подкрепа за политическия процес в Женева, който да се концентрира върху новата конституция, която ще бъде придружена от разделение на властта между правителството, опозицията, всички етнически групи, а след това ще бъде последвана от избори и така нататък”. „Но всичко това ще бъде абсолютно безсмислено, ако хората жертват борбата срещу тероризма в името на целта си, на обсесията си за промяна на режима”, подчерта Лавров.

Източник: ТАСС, Поглед.инфо