Москва – градът мечта

Казвам се Неделина Маринова Пенчева, 10-ти клас и уча в ПГПЧЕ “Екзарх Йосиф”  Разград.  В паралелка английски с испански език съм. Това лято ще запомня като едно от най-вълнуващите в живота ми. Една от причините е пътуването ми до  един от най-големите, красиви, необятни, забележителни градове – Москва.
Тази екскурзия е награда от XI национален ученически конкурс “НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ, ЩО НЕ ГАСНЕ”.  Конкурсът се организира от Национално Движение Русофили. В него участвах с есе на тема “Апостола и българската свобода”. Бях отличена на първо място и една моя мечта се сбъдна – отидох в Москва.
Екскурзия получиха и още четири деца освен мен – Павела от Велико Търново, Валентина от Самоков, Емвер от Мадан и Ивелин от Свищов. Като наш ръководител, отличена за успехи, пътува госпожа Веселина Милушева, която също е от Разград. Дали защото бяхме на приблизителна възраст или просто защото имах късмет, смея да кажа, че срещнах не просто нови лица, а нови приятели.
Още с пристигането ни на летището в Москва изненадите започнаха. Настаниха ни в комплекс – Измайлово в хотел “Алфа” – 4-ри звезден. Това са четири 28-етажни еднотипни хотела. Останахме с отворени усти. Сякаш сме в друг свят, огромно, гигантско бих го нарекла. Благодарни сме на нашия водач – въоръжен с търпение, руски гражданин – Валерий. Без него нямаше да се справим!

Москва-8

Групата беше страшно уморена от полета и дългите часове прекарани на летището, но настаняването в хотела ни оправи настроението. Отрупано с разноцветни светлини, разнообразни цветя, матрьошки и какво ли още не.
Дните ни в Москва бяха изпълнени с тежки програми, посещения и много снимки, въпреки това изминаха неусетно. Преди всичко обаче имахме възможност да се насладим на разнообразната, многонационална кухня, която предлагаха в единия от ресторантите на хотела.

Разходките започваха с качване в метрото. Метростанциите в Москва са много забележителни, може да се объркаш, че си в галерия или музей. Имат поверия във всяка станция, ако докоснеш статуя на петел, куче или обувката на определен паметник и си пожелаеш нещо, то ще се сбъдне.
Първото място посетено от нас беше Врабчовите хълмове – там се намира Московският държавен университет “Михаил Ломоносов”.

Москва-1Москва-2

Червеният площад очаквах с нетърпение. Спаската кула с часовника, Мавзолея на Ленин, храма на Василий Блажени, Историческия музей и ГУМ също оставиха дълбоки спомени от Москва в мен. Не пропуснахме  да се снимаме на точката, определена като център на града. Москва-3

Голямо впечатление ми направи архитектурата в Русия. Дори най-новите строежи се строят по типичен руски стил. Всичко е толкова чисто, подредено, сякаш няма ненужни неща. Правила има и те се спазват. Военна музика и маршове звучат на всяка историческа забележителност. Паметниците са едно от най-уважаваните места от гражданите в Русия. Имат история. Говорят за история и се гордеят с нея!
Да си позволиш да говориш на по-висок тон е недопустимо да пипнеш паметник или картина в галерия също. Както е известно Русия е народ с много пушачи, но пушенето по забележителности е невъзможно.     Има определени места пред заведенията или обозначени пейки за това. Народ с принципи бих казала.
Видяхме символите на руското военно могъщество – Цар Топ и Цар Камбана.

Като ценител на изкуството много ми хареса и Третяковската галерия. Насладихме се на разнообразна тематика картини. Това са две от любимите ми.

   Москва-4Москва-5

Доста снимки си направихме и докато се движехме по Москва река.Минахме покрай галерии, един от градските стадиони и т. н. Разходката там беше двучасова. Имахме право на избор за почерпка докато се наслаждаваме на прекрасна Москва.

Москва-6Москва-7

Изключително щастлива съм, че имах възможността да сбъдна една своя мечта. Благодарна съм, че се запознах с тези четири, прекрасни приятели. Доволна съм, че бях част от тази малка група, която се сблъска с руския свят и култура. Мога да нарека времето прекарано с тях в Москва – градът мечта, като пълноценно и невероятно. Изпълнено с прекрасни моменти, усмивки и спомени.
Трудно ни беше да си тръгнем от онзи приказен град, бяхме запленени от красотата му. ДОСКОРО ВИЖДАНЕ МОСКВА! Трудно беше и сбогуването помежду ни. Сега след завръщането ни отново имаме обща мечта – да се върнем пак в Москва, там да бъде нашето бъдеще, нашата реализация.
И ако сега трябва да опиша всичко с една дума, тя ще бъде ВЪЗХИЩЕНИЕ. Възхищение към Москва. Възхищение към онези четири души, борещи се за сбъдването на мечтите си.