Москва гневна за новото оскверняване на Паметника на Съветската армия в София

Русия настоява за пълно разследване на инцидента и изправяне пред правосъдието на отговорните за оскверняването на паметника на Съветската армия в София. Това се посочва на сайта на руското външно министерство, предаде ТАСС.

„В нощта на 14 април за пореден път се е случил акт на вандализъм срещу известния военен мемориален паметник в центъра на София – Паметника на Съветската армия, символ на вечната благодарност на българския народ в памет на съветските войници, които освободиха Европа от фашисткото поробване. Във връзка със събитието се изисква задълбочено разследване на инцидента и изправяне пред правосъдието на отговорните за оскверняването на паметника“, се казва в изявление на руското външно министерство.

„Ние очакваме, че официалните български власти най-накрая ще направят всичко необходимо, за да се предотврати по-нататъшно продължаване на тези варварски действия, които нямат нищо общо с принципите на демокрацията и свободата“, казват от руското външно министерство.

В изявлението се отбелязва още, че цинизмът и провокативният характер на това действие се проявяват в това, че те са били извършени в навечерието на голямо историческо събитие – 70-годишнината от победоносния край на Втората световна война, взела най-много жертви от Съветската армия“.