Москва въвежда контрамерки в отговор на новите американски санкции

Москва въвежда контрамерки в отговор на новите американски санкции

Публикувано от:

 Руското министерство на външните работи обяви, че въвежда контрамерки в отговор на новия пакет от санкции на САЩ, в които влиза искане за ограничение на американския дипломатически персонал в Москва.

„Предлагаме на американската страна да намали броя на дипломатическия си и технически персонал, работещ в американското посолство в Москва и генералните си консулства… със съответния брой на руски дипломати и технически персонал в САЩ“, посочват от министерството.

Оттам уточняват, че така броят на американския персонал ще се съкрати до 455 души. В същото време Москва от 1 август преустановява използването от американската дипломатическа мисия на складови помещения и дипломатическа резиденция в столицата.

„Руската страна преустановява от 1 август използването от посолството на САЩ в Русия на всички складови помещения на улица „Дорожная“ в Москва и резиденцията в (местността) Сребърен бор“, се казва в текста.

„В случай на нови едностранни действия на американските власти по съкращаване на числеността на нашите дипломати в САЩ, ще последва огледален отговор“, се казва в текста на министерството.

В него също така се посочва, че Москва си запазва правото и на други ограничения, които могат да засегнат интересите на Вашингтон. На 27 юли американския Конгрес завърши процедурата по гласуването на нов закон, засилващ санкциите на Вашингтон срещу Русия, Иран и Северна Корея.

Сега документът, наречен „Закон за борба с противниците на Америка чрез санкции“ трябва да бъде подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп, за да влезе окончателно в сила.

Белият дом даде да се разбере през последните дни, че Тръмп подкрепя затягането на ограничителните мерки срещу трите страни, обаче ще вземе решение, след като се запознае с окончателния вариант на законопроекта.

Източник: БГНЕС, АФП, ТАСС