Молитва за Стара Загора – 140 години от подвига на бранителите на града

Над 30 хиляди души участваха в Молитвата за Стара Загора

Огромно множество чества 140 години от подвига на бранителите на града

Над 30 хиляди души се помолиха заедно с негово Високопреосвещенство митрополит Киприан за Стара Загора тази вечер. Всички непринудено пяха химна на България и аплодираха бурно изпълненията на квартет „Ева“ под монумента „Самарското знаме“, показвайки, че 140 години след саможертвата на бранителите на Стара Загора, паметта за тях е жива и се предава на поколенията.

„Благодаря ви, че сте тук, защото вие сте най-ценното на държавата, хората, народа на България. Радвам се, че ви има и с присъствието си тук показахте, че България я има, че е жива и ще пребъде във вековете. Поклон пред нашите предци, които оставиха костите си тук, за да можем днес да живеем свободно.

Поклон пред вас, старозагорци!“. С тези думи към присъстващите се обърна кметът Живко Тодоров. Приветствие отправи и Галина
Андриянова от името на петчленната делегация от побратимения на Стара Загора руски град Самара. „Благодаря от името на самарци и всички руски хора за възможността да почетем паметта на загиналите герои в Руско-турската война.  Ние свято пазим спомените на очевидците за началото на битката, когато към нея се присъединяват членовете на градския съвет и безстрашните жени, дошли да подкрепят мъжете си на бойното поле. Свидетелите на сражението пишат, че „опълченците като лъвове се сражават за Самарското знаме”. Шест знаменосци падат в боя, дръжката на знамето се пречупва, но флагът остава невредим. Това, че знамето е спасено и се пази като светиня през всичките тези години, е важно за всеки жител на Самара. Аз ви благодаря за всичко, което правите, за да съхраните паметта за миналото на нашите народи. В името на бъдещето. Уверена съм, че ни очаква прекрасно бъдеще с мирно небе над главите ни!“, заяви тя.

Пред паметника бяха поднесени венци от името на председателя на Народното събрание, вицепрезидента, Община Стара Загора и Старозагорски военен гарнизон, зам.-председателя на Народното събрание, вицепремиера, министъра на отбраната, Областната управа, Общинския съвет, Тракийския университет, „Мини Марица Изток“ ЕАД, политически и обществени организации, много граждани.

Жителите и гостите на Стара Загора наблюдаваха уникален по рода си и мащаби за България спектакъл. С възможностите на визуалните изкуства, невероятен звук и светлина, бе представен един нов тип градски ритуал в памет на загиналите и дадените свидни жертви по пътя към национално освобождение.

В автентична среда, на историческия хълм Чадър могила, където са се водили реалните бойни действия преди 140 години, спектакълът интегрира основните компоненти на посланието, което се съдържа в него – саможертва, традиция и вяра. Подобно съчетание от музика, глас, светлинни ефекти и присъствие, по мащаби и технически параметри се прави у нас за първи път. Организатори на спектакъла са Община Стара Загора, Urban Art Foundation и Kvant.

Специална роля в него бе отредена на Старозагорския митрополит Киприан, който произнесе молитва с думите – „Господи Иисусе Христе, Боже наш, Боже на всяко милосърдие и щедрости, Твоята милост е безмерна и човеколюбието неизмерима главина. Ние, твоите недостойни раби, със страх и трепет падаме пред величието Ти и смирено принасяме на Твоето добросърдечие благодарствена служба за великите Твои благодеяния, които си проявил към жителите на град Стара Загора.“С гласа си актьорът Ивелин Керанов отекна в душите на присъстващите с рецитал на някои от най-запомнящите се български поетически творби, посветени на подвига на бранителите на Стара Загора.

Емоцията достигна своя връх с началото на светлинния спектакъл, който озари мемориала с десетки лъчове. Музика, светлина, глас и кадри на децата и праотците на Стара Загора, прожектирани върху бранителите от мемориала, се събраха в едно. Ивелин Керанов коментира по-късно как сам е чувал плача от вълнение на посетителите, което за него е било най-голямата награда.
Източник:
http://www.starazagora.bg/novini/item/10242-nad-30-hilyadi-dushi-uchastvaha-v-molitvata-za-stara-zagora-ogromno-mnozhestvo-chestva-140-godini-ot-podviga-na-branitelite-na-grada
http://stzagora.net/2017/08/01/%d0%bd%d0%b0%d0%b4-30-%d1%85%d0%b8%d0%bb%d1%8f%d0%b4%d0%b8-%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%b8-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b2-%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0/