Молдовската опозиция блокира американски войници на границата с Румъния

Депутати от опозиционната Партия на социалистите в Република Молдова (ПСРМ) блокираха колона от военна техника на САЩ на молдовско-румънската граница, която се е насочила към републиката за провеждане на съвместни военни учения. Това съобщи лидерът на партията Игор Додон, цитиран от ТАСС.

„Наши активисти блокираха пътя на КПП „Скулен” и проверяват документите на натовските войници“, каза Додон, чиято партия контролира една четвърт от депутатите в законодателния орган.

Демонстранти блокираха националната магистрала и скандираха по адрес на американските военнослужещи „Молдова – неутрална държава”, „Не се нуждаем от НАТО” и „Спрете базите на НАТО”.

Додон заяви, че впоследствие колоната е продължила придвижването си.

„Проверихме документите на американските войници, проведохме разговори с тях и им казахме, че Молдова е неутрална страна и че по-голямата част от населението е против присъединяване към НАТО“, изтъкна той, допълвайки, че всичко е приключило без сблъсъци.

Министерството на отбраната на Молдова обяви по-рано, че американските военни ще участват в ученията на НАТО Dragon Pioneer 2016, които ще се проведат от 3 до 20 май. По данни на ведомството в маневрите ще участват 198 американски и 165 молдовски войници, а също така около 100 бронирани машини и друга специална техника на армията на САЩ, разположена в Европа.