Може ли ледена пързалка да се превръща в соларно лятно кино под PV навес?

Може ли ледена пързалка да се превръща в соларно лятно кино под PV навес?

Публикувано от:

КОНЦЕПЦИЯТА ТЪРСИ МНОГОФУНКЦИОНАЛЛНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕДНО И СЪЩО ПРОСТРАНСТВО

Захранвана със слънчева енергия, тази ледена пързалка е повърхността на естествено езеро на полуостров Камчатка в Русия, която ще може да се превръща в открито лятно кино. Фотоволтаични панели и геотермални турбини осигуряват достатъчно енергия, за да запазят езерото замръзнало през по-голямата част от годината, както и за да захранват кино-техниката и съответното LED осветление.

Проектът е концептуален и предвижда излишната енергия от фотоволтаиците да се подава към мрежата. Марго Красойевич Архитекти са предложили пързалката-кино като вариант за напълно самодостатъчна структура за многоаспектна употреба, отразявайки „флуидния характер на непосредствената околна среда“.

Заобиколено от горещи извори и живописни маршрути сред вулканичния терен, езерото обикновено е замръзнало през зимните месеци. Архитектите са въвели фотоволтаичните панели за генериране на достатъчно електрически ток, за да може повърхността да остане замразена и в по-топлото време – и по време на турнирите по хокей на лед. Серия дървени секции от кедрово дърво частично обграждат ледената пързалка. Навесът с монтираните на него слънчеви панели поддържа осветлението и прожекционните системи за киното.

Когато не се използва като ледена пързалка, мястото ще се превръща в лятно кино със сгъваеми седалки – придавайки гъвкавост на проекта. Биоразградима мрежа за LED осветлението ще покрива езерото и ще осигурява както светлина, така и зарядни станции вечерно време.

 

Източник: greentech.bg