Позвъняванията от непознати номера са често явление и понякога крият сериозни рискове, но Kaspersky Who Calls може да помогне

Позвъняванията от непознати номера са често явление и понякога крият сериозни рискове, но Kaspersky Who Calls може да помогне

Мобилно приложение разкрива кой стои зад непознат номер

Публикувано от:

Пилотно мобилно приложение Kaspersky Who Calls дава информация на потребителите за непознати номера, от които получават позвънявания. Софтуерът е разработка на компанията за сигурност Лаборатория Касперски, пише TechNews.bg.

Наред с номера на телефона, Kaspersky Who Calls извежда на екрана името на компанията или организацията, на която принадлежи номерът, и типа на нейната дейност. На базата на тези данни, потребителят може да реши дали да отговори на позвъняването.

От съображения за поверителност, името и фамилията на звънящия не се показват, дори и да са налични в базата данни. Ако непознатият номер има лоша репутация, софтуерът издава предупреждение към потребителя, който получава обаждането.

Репутацията на номерата се създава от самите потребители на Kaspersky Who Calls чрез поддържане на облачен списък с нежелани контакти. Когато даден номер попадне в списъка с лоша репутация, всички потребители на приложението ще получават известия, че този номер принадлежи на телефонен измамник.

Подобна система може да се окаже ефективен инструмент срещу позвънявания от телефони със сим карти, купени инкогнито от спамъри. За да бъде предотвратено умишлено компрометиране на телефонни номера, служители на Лаборатория Касперски проверяват информацията от черния списък, преди да бъде публикувана в базата данни.

Освен това, за да бъде признат за ненадежден един номер, са необходими повече от три жалби. Kaspersky Who Calls може да се настрои така, че мошеническите и други нежелани номера да бъдат блокирани автоматично.

В момента Kaspersky Who Calls се разпространява безплатно за потребители в Русия. Приложението работи на смартфони с Android 4.0.3 и по-нови версии, както и на епълски устройства iOS10.0 и по-нови, но не и на iPhone 5, iPhone 5C и iPad.

Това не е единственото подобно приложение на пазара. Още през 2009 г. скандинавската фирма True Software Scandinavia пусна безплатно приложение Truecaller, което сверява непознати номера със своя база данни от неблагонадеждни контакти и търси свързана с тях информация.

Друго подобно приложение е Whoscall на тайванската компания Gogolook, което излезе през 2010 г. и също идентифицира непознати номера. То позволява блокиране на нежелани позвънявания. Но и двете приложения имаха сериозни проблеми със сигурността и са компрометирани.

Има и платени приложения за тази цел, като TrapCall на американската компания TelTech, която таксува клиентите си по $4,95 месечно. Други известни приложения с подобна функционалност са Track Caller Location на компанията Smartlogic, Whos Calling и Contactive.