Мобилните комплекси на РВСН започнаха да патрулират в шест региона в Русия

Мобилните комплекси на руските ракетни войски със стратегическо предназначение (РВСН) поеха бойно дежурство в шест региона в Русия. Това съобщи в сряда представителят на управлението на пресслужбата и информацията на министерството на отбраната на РФ по РВСН полковник Игор Егоров.

„Пусковите установки с мобилно базиране „Тополь“, „Тополь-М“ и „Ярс“ изпълняват задачи на бойното дежурство с увеличени срокове в шест региона в страната: в Тверска, Ивановска, Кировска и Иркутска области, както и в Алтайския край и република Марий Ел. Общо в патрулирането на РВСН са задействани около 700 единици военна техника, в това число и пускови установки“, каза той.

По думите на Егоров, през 2015 г. сроковете на бойното дежурство на подразделенията на РВСН в зимно време са се увеличили почти с месец. При това през 2014 г. сроковете на постоянно бойно дежурство в полевите райони са били удължени до 32 денонощия.

„В хода на отработването на задачите с увеличени срокове голямо внимание се отделя на подготовката на маршрутите за бойно патрулиране през зимата, осигуряването на необходимото имущество и материални средства за личния състав, както и осигуряване на условия за живот в сурови зимни условия за продължителен период от време“, поясни представителят на руското министерство на отбраната.

Междуконтиненталните балистични ракети „Тополь-М“ и „Ярс“ са предназначени за изпълняване на задачи по нанасяне на ядрен удар върху територии на противника в условията на противодействие на съществуващи и перспективни системи за ПРО.