Мобилизацията в Украйна е на прага на провала

Украинските власти, които се изправиха пред редица трудности при мобилизацията на гражданите, ще се борят с отклонилите се от военна служба с помощта на телефонни подслушвания.

Върховната рада прие на първо четене закон, който позволява по отношение на отклонилите се от армията да се води негласно следствие, тоест да се подслушват телефонните разговори и да се четат СМС-ите, за да може да се определи тяхното местонахождение.

Очаква се законопроектът да бъде приет в окончателната му редакция през следващата седмица.

Украинският министър на отбраната Степан Полторак заяви по-рано, че процентът на желаещите да отидат на фронта е едва 20 %.

За борба с опитващите се да избегнат мобилизацията украинските власти вече предприеха редица мерки. И по-точно, въведено бе ограничение за напускане на страната за всички мъже на възраст от 18 до 60 години.

Подлежащите на военна служба не могат свободно да се придвижват и вътре в страната. Всички представители на силния пол в донаборна възраст трябва да получат справка от военната комисия, за да могат да напуснат района, в който живеят.

Граничарите и митничарите се ориентираха бързо в създалата се ситуация и сега печелят от страха на украинците от мобилизацията.

Така например, в Закарпатието на граничните постове всички на възраст между 18 и 60 години, които искат да напуснат територията, трябва да покажат справка от военната комисия. В противен случай „клиентът“ е заплашен, че не може да напусне страната и в крайна сметка е принуден да плати подкуп в размер на 200 евро ( 100 на митничаря и 100 на граничната охрана).

Във Винница местен политик и бизнесмен не приел повиквателната, когато му я връчили, като избягал от служителите на военната комисия през прозореца, пишат украинските медии. Избягалият е не кой да е, а Борис Максимчук – председател на Виницката областна организация на Европейската партия на Украйна, собственик на клуб и магазин, майстор на спорта по джудо. По-рано той е участвал в спонсорирането на украинските националисти и така наречената АТО (антитерористична операция – бел. ред.).

В Тернополщина мобилизационният план е изпълнен по-малко от една четвърт, като за издирване са обявени 20 хил. донаборника, съобщи началникът на областната военна комисия полковник Владимир Катински.

„Тернополщина винаги се е славела със своите патриоти, именно нашите земляци са започнали революцията на Достойнството, и аз не разбирам, защо сега никой не иска да защитава държавата“, учуден е Катински.

В Харков ситуацията, свързана с набирането на донаборници в рамките на четвъртата мобилизация, е катастрофална, пишат украинските медии.

От военните комисии се оплакват, че гражданите просто не им отварят вратите и по този начин възпрепятстват връчването на повиквателните.

„За да изпълним плана за града, ние трябва да призовем около три хиляди донаборника. Днес повиквателни трябва да получат около 400 души“, съобщи военният комисар Дмитрий Милицки. Военната комисия призовава доброволци да им окажат помощ, тъй като се надяват, че гражданите ще ги допускат в домовете си и така ще им бъдат връчвани повиквателните. В селските местности има и друг проблем. В селата подлежащите на мобилизация хора просто не могат да бъдат открити там, където са регистрирани.

Генералната прокуратура и Службата за сигурност на Украйна заплашват жителите на Одеска област със съд и арест, ако протестират срещу мобилизацията и откажат да отидат да воюват в Донбас. Протестиращите са заплашени с 5 години затвор, каза пред журналисти началникът на южния териториален юридически отдел към министерството на отбраната на Украйна Олег Обухов.

Той разказа, че Генералният щаб е приел решение за създаване на единен регистър, където да бъдат вписани отказалите да воюват. „Списъците ще бъдат изпратени до края на месеца за разследване и доставяне във военните комисии“, заплаши той, като съобщи, че „в хода на новата мобилизация вече са образувани 19 наказателни производства по отношение на отклонилите се от военна служба, като тези данни се увеличават с всеки изминал ден“.

Припомняме, че в Украйна се провежда четвърта вълна на мобилизация на населението. Тя  е най-мащабната за цялата история на съвременна Украйна.

Броят на нежелаещите да воюват постоянно нараства. Както казват в Одеса: „по-добре трима да те съдят, отколкото четирима да те носят“.