Мнение: Турция иска да продаде скъпо на САЩ антируската си позиция

Мнение: Турция иска да продаде скъпо на САЩ антируската си позиция

Публикувано от:

Анкара в сряда (20 април) забрани на главния редактор на руската информационна агенция Спутник в страната Турал Керимов да влезе в Турция,  РИА „Новости“, цитирана от “Руски дневник”.

На летище „Ататюрк“ в Истанбул служител на граничния контрол взел паспорта на журналиста, след което го закарали за около час в стаята за разпит на пристигащите пътници. След това Керимов получил документ, в който се казва, че няма право да влиза на територията на Турция, без да му бъдат дадени никакви обяснения. Взели журналистическата му карта и документът за жителство, след което му предложили да вземе първия полет обратно за Русия.

Посолството на Русия в Анкара изяснява причините, поради които турските власти са забранили на журналиста да влезе в Турция. Малко преди инцидента Анкара блокира сайта на Спутник в страната.

Според Дмитрий Куликов, член на Зиневовския клуб на RT, да се говори за гранични норми и права в Турция е невъзможно.

„Господин (президентът на Турция Реджеп) Ердоган сам чертае границите. Обърнете внимание какво се случва по отношение на ЕС – там просто тече един откровен шантаж: тази история с немския журналист, който се пошегува с Ердоган. Какъв натиск оказа Ердоган върху (канцлера на Германия Ангела) Меркел и тя „се огъна“ – срещу този журналист ще има съдебно дело. Неотдавна (турският премиер Ахмет) Давутоглу заплаши, че въпросът с бежанците няма да се реши и Турция ще пусне потока от бежанци към Европа”, обяснява Куликов.

Що се отнася до шефа на Спутник-Турция Турал Керимов, според Куликов случилото се с него е било очаквано. „Защото на господин Ердоган и турските власти не би им струвало нищо да устроят някаква провокация с арест, задържане, обвинение в някакви немислими престъпления. От тях може да се очаква всичко“, смята експертът.

Според него турският президент е принуден непрекъснато да „повишава градуса“ на антируската си позиция.

„Още преди половин година Ердоган зае открита антируска позиция с надеждата да я продаде скъпо на Вашингтон. Но тази линия не се увенча с нищо – Вашингтон още не я е купил“, коментира Куликов. Така Ердоган трябва непрекъснато да повишава залога – да изостря обстановката. „И колкото по-остра и тежка е тя, толкова, според него, ще са по-големи шансовете Вашингтон все пак да купи тази позиция“, завършва той.