Мнение: В НАТО разбират, че действията им са провокативни по отношение на Русия

Полският министър на отбраната Антони Мачеревич заяви, че за сдържането на „руското нахлуване“ е достатъчен само един батальон на НАТО. Тези изказвания се вписват в стратегията на Варшава за отношението към САЩ, заяви в ефира на радио „Спутник“ политологът Иван Коновалов.

Един ротационен батальон на НАТО в Полша ще бъде достатъчен за сдържането на „руската агресия“, заяви по-рано полският министър на отбраната в интервю за Defense News.

Той разбира, че в случай на нахлуване Русия ще има числено превъзходство, с което съюзните съединения няма да могат да се справят. Според него обаче, основната цел на батальона ще бъде не победа над противника, а забавяне на настъплението.

„От военна гледна точка проблемът през цялото това време се състоеше в това, че ние бяхме 100 % убедени, че в случай на агресия алиансът ще загуби атакуваната територия и ще бъде принуден да я отвоюва по-късно. Благодарение на присъствието на батальона обаче, ние ще можем да защитим територията достатъчно дълго, за да имат време съюзниците да съберат сили и за предприемат ответни мерки“, каза министърът.

По-рано Мачеревич заяви, че след преговорите във Варшава с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг е било прието решение за разполагането на четири батальона край източните граници на алианса – в Естония, Латвия, Литва и Полша.

Москва многократно е заявявала, че действията на САЩ и НАТО за разгръщане на ПРО в Европа представляват заплаха за националната сигурност и могат да подкопаят стратегическата стабилност в региона. Руската страна отбелязва, че системата за ПРО в Източна Европа е част от ядрения стратегически потенциал на САЩ, изнесена в периферията и разполагането на подобни системи нарушава договора за ракетите със среден и малък обсег, поради което Москва ще бъде принудена да предприеме ответни действия за гарантиране на сигурността си.

„Когато им зададем въпроса: кого възнамерявате да сдържате, то представителите на НАТО и западните експерти правят крива физиономия и нищо не казват. Даже и там разбират, че всички действия, които се случват в момента да провокативни по отношение на Русия. И тя се налага да отговаря по същия начин – с разгръщане на допълнителни дивизии, което не допринася за понижаването на напрежението в отношенията между Запада и Русия. Но въпреки това, увеличаването на силите на НАТО в близост до границите ни продължава“, заяви в ефира на радио „Спутник“ директорът на центъра за стратегическа конюнктура, политологът Иван Коновалов.

Според него, в този план Полша има ясна стратегия и Варшава я следва доста умело.

„Същността на тази стратегия се състои в това да станат съюзник номер едно за Съединените щати в Източна Европа. Това за Полша е добър външнополитически лост за решаването на много въпроси. Освен всичко останало, това са и немалко пари. Полша настоява на територията й да бъде разположена база на НАТО, а това са по един милиард долара годишно. Базата за ПРО – също са добри пари. Полша сериозно разчита на това“, счита политологът.

Според него европейските съюзници на алианса да принудени да увеличават военните си бюджети, като лидери в това са балтийските страни.

„Навремето всички те са влезли в НАТО, за да намалят разходите си, за да се занимават под прикритието на алианса с икономика, а не с развитието на въоръжените сили. Но САЩ започнаха да настояват всичките съюзници в НАТО да започнат да харчат по 2 % от бюджета си за военни нужди, което те правят с нежелание“, отбеляза още Коновалов.